Sunovrat 'džepnog Herkulesa'

Podeli:
Getty images/Simon Bruty

Legendarni dizač tegova Naim Sulejmanoglu uspeo je da se vine do zvezda, da postane apsolutni vladar u disciplini u kojoj se takmičio i da postavi brojne rekorde, ali isto tako vrtoglavo je, nažalost, pao na samo dno.

Pio je i kada je bio aktivan sportista. Da li vinom, vodkom ili rakijom, Naim Sulejmanoglu bio je poznat kao neko ko je svoje herojske i divljenja dostojne podvige valjano „zalivao“.

Intoksiran akloholom, nekada je dragocene trofeje tretirao kao bezvredne igračke. Tako je 1986. godine na turniru „Trofej plavih mačeva“ u Maisenu, u Nemačkoj, kao ukupni pobednik dobio na poklon vrlo vrednu porcelansku vazu koju je izradio lokalni proizvođač.

On se pripit na putu ka hotelu njome dobacivao sa drugom, a samo je treneru zahvaliti što fini unikat nije završio na asfaltu. 

Kada su ga sledećeg jutra suočili sa onim što se desilo u pokušaju da mu objasne da je to što je uradio bilo neodgovorno i neprimereno, Sulejmanoglu se nije sećao ničega od prethodne večeri.

https://twitter.com/cristico88/status/916440947310956544

Međutim, nikoga iz njegovog okruženja tada nije preterano zabrinjavala njegova izražena sklonost ka alkoholu. Sulejmanogluova neobična snaga i vrhunski rezultati bili su savršen izgovor i pokriće za sve što je praktikovao. 

„Džepni Herkules“ bio je nadimak metar i 47 centimetara visokog dizača tegova koji je dugo držao primat. Težak 62 kilograma, dizao je teret skoro tri puta veći od svoje težine.

Postao je prvi dizač tegova sa tri osvojena zlata na Olimpijskim igrama za redom, a na Svetskim prvenstvima trijumfovao je sedam puta.

Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka postavio je 46 rekorda.

Bilo je polemike oko toga da li je Sulejmanogluov put do vrha bio popločan darom od Boga i napornim radom, ili dopingom.

Svoj prvi rekord postavio je pod imenom Naum Sulejmanov kao 15-godišnjak. Od tada je imao mnogo razloga za slavlje, a uvek je bio rado viđen gost.

Pred Olimpijske igre u Seulu 1988, vodila se bitka oko toga koju će zemlju predstavljati – Bugarsku, u kojoj je rođen ili Tursku, postojbinu naroda kojem pripada.

Turci su, na kraju, Bugarima platili 1,25 miliona dolara i Sulejmanogluu dali turski pasoš, a on je višestruko opravdao njihovo poverenje i investiciju.

Ipak, izražena sklonost ka alkoholu naposletku ga je koštala. O njegovim problemima sa pićem prvi put se javno govorilo pre četiri godine. Lekari su mu strogo zabranili konzumaciju alkohola, ali on nije uspeo da se drži podalje od problema.

Danas ima 50 godina, 80 kilograma i jetra ga je izdala. Dok se nadao transplantaciji organa od koje mu zavisi život, Sulejmanoglu je podršku u životnoj bici dobio od samog državnog vrha Turske – predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a u utorak je uspešno operisan.