Crnogorski olimpijski komitet želi uspeh u Japanu

Podeli:
Buda Mendes, Getty Images Sport

Crnogorski olimpijski komitet održao je svečanost i pres konferenciju u Podgorici. Povod za ovakvu svečanost bila je dodela stipendija sportistima koji će se takmičiti i koji imaju realne izglede da izbore plasman na Olimpijske igre koje će se održati 2020. godine u glavnom gradu Japana Tokiju.

Crnogorski olimpijski komitet, na čijem je čelu Dušan Simonović, uz pomoć Međunarodnog olimpijskog komiteta potpisao je ugovor sa devet sportista u pojedinačnim sportovima. Stipendija će trajati do avgusta 2020. godine i iznosiće 670 dolara na mesečnom nivou. Ista može prestati sa funkcijom i ranije u slučaju da sportista ne ostvari olimpijsku normu.

Među sportistima koji će u narednom periodu dobijati stipendije od Crnogorskog olimpijskog komiteta su atletičarke Marija Vuković, Slađana Perunović i Kristina Rakočević, karatistkinja Marina Raković, karatista Danilo Pantić, jedriličar Milivoj Dukić, teniserka Danka Kovinić, kao i džudisti Mario Hodžić i Nikola Gardašević.

“Nadam se da će svi sportisti koji su dobili stipendiju izboriti olimpijsku normu kako bi naša država imala što više predstavnika u Japanu. Takođe se iskreno nadam da će im ove stipendije koristiti za pripreme, rad, treninge i na kraju rezultate. Ako se pojavi sportista koji zablista, odnosno izbori ranije normu, Crnogoroski olimpijski komitet će obezbediti sredstva u istom iznosu do kraja avgusta 2020. godine. Stipendiramo i šest sportista u zimskim sportovima koji će nastupati na zimskim Olimpijskim igrama. Nadam se da smo u pojedinačnim sportovima napravili iskorak i dobru selekciju. Do sada smo sportiste podržavali iz sopstvenih sredstava a sada nam posao olakšava činjenica da smo dobili značajnu podršku od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta. Radićemo to dalje i sa mladim vaterpolistima i rukometašicama, a nadam se u narednom periodu da ćemo pomoći i talentovanu generaciju naših košarkaša”, rekao je Simonović na svečanosti u Podgorici.

Ljubiteljima sporta u Crnoj Gori ostaje da se nadaju da će na Olimpijskim igrama u Japanu biti ostvareni veliki pomaci kako u kvantitativnom tako i u kvalitativnom smislu. Najava da će tako i biti ima na pretek.