Boćanje: Crna Gora se sprema za Pariz!

Privatna arhiva

Bliži se kraj 2017. godine. Pravo je vreme da se počne sa sabiranjem utisaka. Sa analizom šta je bilo dobro, šta nije. Šta bi trebalo popraviti i promeniti. Pravo je vreme da se slože kockice kako bi se 31. decembra kada se poklope kazaljke, poželela prava želja.

Što se tiče boćanja u Crnoj Gori najveća želja je kao i u svim zemljama u kojima je ovaj sport popularan a ima ih mnogo: Italija, Francuska, Španija, Hrvatska, Slovenija….. je da se obistine najave i obećanja i da boćanje postane olimpijski sport. Prema poslednjim informacijama koje su stigle sa kongresa Svetske federacije u boćanju koji je održan tokom Svetskog prvenstva u Kazablanci, izvesno je da će se to desiti i da će boćanje na Olimpijskim igrama debitovati već na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Crnogorski boćarski Savez, je zasukao rukave i počeo sa priprema za Pariz svestan da vreme leti i da će 2024. godine stići jako brzo. Razloga za optimizam ima na pretek. Pre nešto više od šest meseci izabrano je novo rukovodstvo na čelu sa ambicoznim predsednikom Upravnog odbora Dejanom Maslovarom. Voljom sudbine, prvo veliko iskušenje koje ga je dočekalo bilo je Svetsko prvenstvo u Kazablanci.

Izabranici selektora Dejana Stjepčevića u sastavu Miroslav Petković, Frano Petković, Đuro MIlovanović, Tomislav Ranković, opravdali su očekivanja. Tačnije rečeno napravili ogroman uspeh. Dostojno su branili ugled i čast Crne Gore u Maroku, a sa Svetskog prvenstva doneli bronzanu medalju. Do pobedničkog postolja je stigao Miroslav Miro Petković, a podatak da je Crna Gora na pet uzastopnih planetarnih šampionata osvajala makar jedno odličje, pokazuje da spada u sam svetski vrh i da ima razloga da se priprema i sa optimizmom očekuje Olimpijske igre u Parizu.

Ostvarili smo zaista sjajan uspeh. Peti put uzastopno smo se sa Svetskog prvenstva vratili sa medaljom. Pored toga u godini koja je ostala iza nas bili smo treći na turniru Pet nacija, osvojili smo dve zlatne i bronzanu medalju na Igrama malih zemalja“ rekao je na početku razgovora za Sport Klub selektor Dejan Stjepčević i nastavio: „Na osnovu informacija koje imamo, postoje više nego realne osnove da počnemo sa pripremama za Olimpijske igre u Parizu, gde bi boćanje trebalo da debituje kao olimpijski sport. Prioritet u narednom periodu će biti rad sa mladim boćarima i formiranje škole boćanja. Potencijala ima dosta. Kada su mladi igrači u pitanju Frano Petković spada u grupu takmičara koji bi uskoro trebalo da počne sa osvajanjem medalja na velikim takmičenjima. Već ima dva odličja sa Svetskih šampionata u mlađim selekcijama. Kada je reč o momcima koji mogu da se takmiče u konkurenciji do 23 godine izdvajaju se Marko Luković, Mihailo Đurović, u konkurenciji od 14 do 18 godina ističu se talentom Gracije Stjepčević, Meteo Počanić, Mito Ražnjatović…. Kada su devojke u pitanju trenutno su u fokusu Dijana Sindik i Ađelka Sušica. Očekuje nas mnogo rada i truda u narednom periodu, a do 2024. godine uveren sam da će spisak talentovanih boćara i boćarki biti veoma dug i da ćemo se naći na slatkim mukama uoči Olimpijskih igara.“

Dejan Maslovar predsednik Upravnog odbora, srećan je zbog medalje koja je pod njegovim mandatom osvojena u Kazablanci, a koraci u pravcu unapređenja boćanja i stvaranja uslova neophodnih za ostvarivanje dobrih rezultata uz kontinuitet osvajanja medalja u godinama koje slede su već napravljeni.

Novo rukovodstvo, nova priča. Postavili smo zadatke i ciljeve sa željom da potpuno spremni dočekamo Olimpijske igre u Parizu i debi boćanja kao olimpijskog sporta. Svesni smo da nas očekuje mnogo posla i truda, ali smo spremni da neumorno radimo na realizaciji ciljeva. Boćanje ima bogatu tradiciju u Crnoj Gori, a medalje su obaveza da nastavimo stazama uspeha. Nastojaćemo da unapredimo državna takmičenja, već smo pokrenuli i opštinsko takmičenje, a započet je i rad na formiranju škole boćanja koja će za svu zainteresovanu decu biti besplatna. Doprinos u afirmaciji boćanja koji imamo od Miroslava Mira Petkovića koji spada u sam krem svetskog boćanja i koji je bez ikakve sumnje jedan od brendova Crne Gore je u ovom trenutku nemerljiv“ rekao je Dejan Maslovar za Sport Klub.

Miroslav Miro Petković je skroman momak koji može da se pohvali da je u dosadašnjoj karijeri na velikim takmičenjima osvojio: zlato na Mediteranskim igrama 2009. godine, zlato i srebro na SP iste 2009. godine, srebro na EP u Tivtu 2010. godine, srebro i bronzu na SP 2011. godine, srebro i bronza na SP 2013, uz srebro na Mediteranskim igrama iste godine, srebro na EP 2015, zlato i srebro na SP 2016 i dva zlata na Igrama malih zemalja. Miro Petković je sa ekipom Palma iz Tivta osvojio ove godine titulu šampiona Crne Gore, a slavio je i na tradiconalnoj Boćarskoj olimpijadi koja se u Tivtu organizuje od 1952. godine. Jedini trofej koji mu je izmakao je Kup Crne Gore gde je slavila ekipa Maine iz Budve.

Inače organizacija takmičenja u boćanju na državnom nivou u Crnoj Gori je zaista vrhunska i mnogi mnogo poznatiji i medijski afirmisaniji sportovi bi mogli da se ugledaju na boćanje. Sjajno funkcionišu čak tri lige. U elitnom društvu je 6, u drugoj ligi 8, a u trećoj se takmiči 10 klubova.

Slažem se da je organizacija takmičenja na zaista visokom nivou, ali uvek može i mora bolje. Trenutno je u planu adaptacija postojećih zogova ili ti terena. Uskoro ćemo dva nepokrivena terena u Tivtu pokriti kako bi na njima moglo da se igra i u zimskom periodu” rekao je Dejan Maslovar i u dahu nastavio: “Na putu ka Olimpijskim igrama idemo korak po korak. Sada je fokus na godini koja sledi, a ciljeva ima mnogo. Što se rada sa mlađim igračima tiče prioritet je formiranje škole boćanja koja će napominjem još jednom biti besplatna. Proširićemo i trenerski kadar sa ciljem da stvorimo kvantitet, idealne uslove za rad, a onda dolazi i kvalitet. Očekuje nas mnogo važnih takmičenja u godini koja je pred nama. Evropsko prvenstvo za seniore, Svetsko prvenstvo za seniorke, Mediteranske igre, kao i državno prvenstvo kojem posvećujemo jako veliku pažnju jer je to prilika da se mladi igrači nametnu i pokažu potencijal, steknu iskustvo i naprave iskorak ka državnom timu”.

Crna Gora će kada je boćanje u pitanju biti i domaćin jednog velikog takmičenja i to 2019. godine tokom Igara malih zemalja. Boćanje će biti organizovano u Budvi.

Tivat ima veću tradiciju, ali Budva ima četiri zaista fantastična terena za boćanje i logično je da goste na velikom takmičenju ugostimo u Budvi. Pored Tivta i Budve, moram da spomenem i Herceg Novi čiji je klub Vla dugi niz godina bio neprikosnoven u Crnoj Gori. Sve nadeveno će biti proces tokom kojeg ćemo sticati iskustvo, tokom kojeg će boćanje u Crnoj Gori napredovati iz dana u dan. Na taj način, uveren sam da ćemo informaciju da je boćanje i definitvno postalo olimpijski sport, kao i samo učešće na Olimpijskim igrama u Parizu dočekati potpuno spremni” naglasio je Dejan Maslovar za Sport Klub i dodao: “Spremni smo na naporad rad i odricanja kako bi stigli do cilja, a nadamo se i verujemo da će taj trud i rad prepoznati Crnogorski olimpijski Komitet i Minstarstvo za sport.

Boćarka lokomotiva u Crnoj Gori se pokrenula a stanica kojoj teži su Olimpijske igre u Parizu. Na tom putu, prioritetni cilj je formirati, stvoriti, što više igrača kakav je Miroslav Miro Petković. Deca koja se opredele za školu boćanja neće pogrešiti, a idol im je na dohvat ruke za svaki savet, za svaku pomoć.

Pored toga ne treba zanemariti ni činjenicu da je boćanje sport koji se u Crnoj Gori prenosi sa kolena na kolenu. Najbolji primer je Boćarska olimpijada u Tivtu koja se bez prekida organizuje od 1952. godine. E sada ostaje dilema ko je doneo prvu boću u Crnu Goru. Ne možemo da tvrdimo da je 100 posto tačno, ali stariji ljudi tvrde da je to uradio Kralj Nikola tokom posete Italiji.