Košarkaši Univerziteta Đe Đan u poseti Beogradu

Podeli:
Fakultet za sport Union

Košarkaška selekcija kineskog Univerziteta Đe Đan iz grada Hang Žoa na istoku najmnogoljudnije zemlje sveta u poseti je Beogradu. U glavnom gradu Srbije boraviće 12 dana sa željom da u zemlji košarke steknu znanje i neophodno iskustvo.

Univerzitet Đe Đan osnovan je 1897. godine i broji oko 50 hiljada studenata, ima oko osam i po hiljada zaposlenih od čega je čak tri i po hiljade nastavnika. Zanimljivo je da ovaj prestižni Univerzitet u Kini poseduje jednu od najvećih biblioteka koja sadrži čak sedam miliona primeraka knjižne i neknjižne građe.

U univerzitetskoj ligi koja se igra na nivou cele Kine veoma su uspešni, a prošle sezone zauzeli su četvrto mesto. To i ne čudi s obzirom na konstatna ulaganja koja imaju u razvoj košarke o čemu možda najbolje svedoči podatak da Univerzitet poseduje čak 72 zatvorena košarkaška terena.

Fakultet za sport Union

Košarkaši Đe Đana u prijateljskom meču pobedili su selekciju Tehnološkog fakulteta u Beogradu rezultatom 88:69, a planirano je da odmere snage i sa ekipom Slodesa, OKK Beogradom i univerzitetskom selekcijom Beograda.

Mlade košarkaše iz Kine i delegaciju Univerziteta Đe Đan, koju je predvodio dekan Fakulteta za kulturu i fizičko vaspitanje prof. Jehai Vu, ugostio je Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i tom prilikom dogovorena je saradnja na brojnim poljima:

„Vršićemo razmenu studenata, a dogovoreno je i da naš Fakultet školuje njihove trenere za košarku, fudbal, rukomet, vaterpolo i tenis“, zadovoljno konstatuje dekanka Fakulteta za sport na Novom Beogradu Ivanka Gajić i dodaje:

„Ideja je i da naši profesori drže predavanja u Kini, kao i da naši treneri kroz brojne seminare stručno usavršavaju njihove trenere. Ono što je možda i najintersantnije, delegacija Univerziteta Đe Đen izrazila je veliku želju da diplomirani treneri sa našeg Fakulteta odmah krenu put Kine gde će dobiti priliku da rade u kineskim klubovima u kojima postoji veliko interesovanje za stručnjacima iz Evrope“,  konstatovala je prof. dr Ivanka Gajić.

Kineski košarkaši u sredu će biti u prilici da uživo prate i evroligaški meč između Crvene zvezde i moskovskog CSKA.

Fakultet za sport Union