POKCG: Najbolji su Radović i Tadić

POKCG

Upravni odbor Paraolimijskog komiteta Crne Gore je jednoglasno  doneo odluku da se za najuspješnijeg  sportistu  u 2017. godini proglasi stonoteniser Filip Radović. Najbolji mladi sportista je Ilija Tadić, a najbolja selekcija golbal reprezentacija.

Filip je osvajač bronzane medalje na seniorskom Evopskom prvenstvu  za osobe sa invalditetom koje je odrzano u Laškom. U 2017.godini je osvojio čak tri medalje, dve zlatne i jednu srebrnu na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca koje su odrzane Đenovi. Takođe je imao i zapažene rezultate i osvojene medalje na međunarodnim Masters turnirima u Linjanu, Laškom i Bajerutu, što ga je na decembarskoj listi svrstalo na sedmu poziciju Svetske senorske parastoni tenis federacije, kao i na drugo mesto igrača do 23 godine. 

Za najuspješnijeg mladog sportistu je izabran osamnaestogodisnji plivač Ilija Tadić koji je na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Đenovi osvojio srebrnu medalju u trci na 100 metara slobodnim stiom. Ilija je takođe imao više nego zapažen nastup na Svetskom seniorskom prvenstvu u Meksiko Sitiju na kojem je izborio plasman u dva finala u trkama na 50 i 100 m slobodnim stilom u kojima je osvojio 6. odnosno 8.mesto.

Za najuspešniju ekupi u 2017.godini je izabrana golbal reprezentacija Crne Gore koja je na prvom zvaničnom pojavljivanju nekog kolektivnog sporta na velikom takmičenju osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu C divizije koje je održano u moldavskom Kišinjevu i izborila plasman u B diviziju. Reprezentacija Crne Gore je osvajač niza međunarodnih i regionalnih turnira što je kandidovalo za nastup u Srednjeevropskoj ligi u kojoj je ove sezone osvojila peto mesto.

Upravni odbor je takođe odlučio da se zlatnom plaketom za izuzetan doprinos u razvoju sporta osoba sa invaliditetom nagrade Savez udruženja paraplegičara Crne Gore  i Savez slepih Crne Gore, kao i da se posebno priznanje uruči Zoranu Poleksiću za pisanje pionirske knjige o golbalu na ovim prostorima ,,Globalni gospodin golbal“.

Svečano proglašenje najuspešnijih sportista u 2017. godini će biti upriliceno u hotelu ,,Podgorica“ , u sredu 20. decembra  sa  u početkom 12 časova.