Ilinčić drugi u Budimpešti

Podeli:
Matt King/Getty Images

Šahisti iz celog sveta tradicionalno svakog vikenda, osim u januaru mesecu, u velikom broj dolaze u Budimpeštu na čuveni turnir u organizaciji Lasla Nađa kako bi se borili za međunarodne šahovske norme.

Proteklog vikenda u prestonici Mađarske bila je i nekolicina dobro poznatih imena jugoslovenskog i srpskog šaha.

Drugo mesto na velemajstorskom turniru prosečnog rejtinga 2428 zauzeo je bivši reprezentativac Jugoslavije Zlatko Ilinčić, koji se u najlepšem izdanju predstavio u Budimpešti.

U ovoj kategoriji četvrti je bio još jedan nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, danas uzdanica Crne Gore Dragan Kosić, inače rođen u Sremskoj Mitrovici. Peto mesto zauzeo je Ivan Sredojević, čija je partija protiv Indijca Roja Saptaršija bila jedna od najlepših na turniru.

Četrdesetsedmogodišnji velemajstor prošlog veka, kako sebe voli da naziva Kosić, uz Ilinčića bio je najstariji učesnik velemajstorskog turnira, a kako bi sve proteklo u redu brigu je vodio i srpski FA sudija Miodrag Stanković.

Čuveni turnir „First saturday“ održava se već 26 godina, a u Budumpešti su proteklih decenija igrali skori svi sadašnji najbolji igrači sveta.