Andi, Akonkagva i 6.960 metara: Držite mi pesnice!

Podeli:
Privatna arhiva

Akonkagva je planina u Argentini nedaleko od granice se Čileom, sa istoimenim najvišim vrhom Anda od 6.960 metara. Upravo je Akonkagva naredni cilj mlade planinarke iz Crne Gore Karoline Ilić koja je do sada napravila zaista neverovatne podvige.

Rođena sam u Parizu. Majka mi je Crnogorka, a otac Srbin. Posle dugo godina provedenih u Francuskoj, vratili smo se u Crnu Goru i sada živim u Baru. Inače sam turistički vodič za frankofone već 12 godina, tako da je i moj posao vrlo aktivan i zahtevan, a ujedno povezan sa prirodom. Sve predispozicije da se okrenem prirodi i sportu bez kojih ne mogu da zamislim život su bile tu. Samo je bilo pitanje vremena kada ću početi aktivno da se bavim planinarstvom, odnosno esktremnim sportovima,” rekla je na početku razgovora za Sport Klub Karolina Ilić.

Između mnogo mogućnosti i interesovanja koje su odlika devojaka i devojčica, Karolina se opredelila za esktremni sport. Planinarstvo sa sobom nosi ogromnu dozu lepote i zadovoljstvo, ali napora, opasnosti i velikog rizika.

Ljubav prema ekstremnim sportovima? Mislim da se čovek rodi sa tim i da mu je potreban neki impuls da pokrene to u njemu. To se meni desilo početkom 2016. godine i od tada sam se trudila da probam mnogo toga što sam propustila u godinama koje su ostale iza mene. Tako da sam počela sa planinarenjem, nastavila klimbingom, raftingom, kanuingom, skijanjem…. To je dokaz da se sve može kad se želi. Kada postoji jaka volja i pozitivna energija onda je nebo granica.

Privatna arhiva

Ilićeva može da se pohvali sa zaista velikim uspesima, slobodno se može reći podvizima kada je planinarstvo u pitanju.

Od svih pomenutih sportova, zaljubila sam se u planinarstvo. Počela sam da planinarim u aprilu 2016. godine. Prvo sam išla da posetim vrhove Crne Gore. Planinarila sam po Durmitoru, Prokletijama, Komovima, Bjelasici. Nekako brzo mi se desila prilika da odem na moj prvi vrh visočiji od 2.534 metra. Desilo se to u oktobru 2016. godine kada sam sa timom planinara uspela da osvojim vrh Austrije Grosglokner 3.798 metara. Zatim sam 2017. godine od juna do oktobra meseca osvojala i osvojila vrh Rusije i Evrope, Elbrus 5.642 metara, pa vrh Francuske Mont Blanc 4.810 metara, jedan od vrhove Monte Rosa u Italiji Pollux 4.091 metar, vrh Slovenije i stare Jugoslavije Triglav 2.864 metra i vrh Prisojnik 2.547 metara. U jednom danu sam uspela da osvojim i svih pet vrhova Olimpa u Grčkoj od kojih je najvisočiji Mitikas 2.917 metara,” rezimirala je do sada ostvareno mlada Karolina.

Sada je pred njom i timom koji se intenzivno priprema jedan od najvećih izazova u karijeri. Osvajanje opasne Akonkagve u Argentini.

Sve pripreme oko novog cilja su u toku i sve ide kako je planirano. U ovom trenutku kada je sve organizovano i završeno, glavni problem mi je trema koju osećam pred usponom na tako moćnu i veličanstvenu planinu poput Akonkagve. Ipak, duboko u sebi znam da onog trenutka kada budem kročila na Ande, sva moja pažnja će biti usmerena na cilj i sjajne ljude sa kojima ću biti u timu. Držite mi pesnice, navijajte za mene, šaljite mi pozitivnu energiju. Od srca Vam se zahvaljujem što se odlučili da napravite tekst o planinarstvu i pomognete u afirmaciji ovog divnog sporta,” poručila je Ilićeva.

Privatna arhiva

Akonkagva je opasna planina, a daleko je 6.960 metara. Međutim, Karolina je lepo rekla ako imate jako želju, ako verujete, ako imate pozitvnu energiju – nebo je granica!

Tim u kojem će biti Karolina Ilić i koji broji šest članova put vrha kreće 29. januara.