Putin na optužbe uzbunjivača: "Rodčenkov je budala"

Patrik Stollarz Bongarts

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je sve ruske sportiste da poštuju pravlia koja je Međunarodni olimpijski komitet postavio za učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, a uzbunjivača Međunarodne anti-doping agencije Grigorija Rodčenkova nazvao je budalom.

Dennis Grombkowski, Getty Images Sport

 „Da li treba da sarađujemo sa međunarodnim organizacijama – da, naravno. Moramo imati na umu da i oni imaju puno problema, ali se nadam da će ova loša stranica ruskog sporta uskoro zauvek biti zatvorena. Mi ćemo podržati i moralno i finansijski sve naše sportisre kojima nije dozvoljeno da učestvuju na Zimski olimpijskim igrama, a oni koji odlaze pozivam ih da poštuju sve uslove i pravila koja je postavio MOK“, pozvao je sportiste na saradnju sa MOK Vladimir Putin.

Veliku prašinu u svetskom sportu podigao je bivši direktor Ruske anti-doping organizacije (RUSADA) Grigorij Rodčenkov. Posle njegove izjave u Njujork Tajmsu veliki broj ruskih sportista učesnika Igara u Sočiju 2014. ostao je bez medalja i doživotno je suspendovan sa najvećeg planetarnog takmičenja.

I ne samo takmičari iz Sočija. Svi sportisti jedne od najvećih svetskih sportskih nacija pod lupom su Međunarodne anti-doping agencije, a velikom broju njih nije dozvoljeno učešće u Pjongčangu.

Zbog sumnje da su bili podvrgnuti sistematskom dopingu dirigovanom od strane države ruski sportisti takmičiće se u Južnoj Koreji bez državnih obeležja i pod nazivm „Nezavisni sportisti iz Rusije“.

Grigorij Rodčenkov je u dokumentarnom flimu „Ikar“ koji je nominovan za oskara direktno optužio državni vrh za doping sportista, odnosno predsednika Putina kao glavnokomandujućeg.

Posle direktnih optužbi oglasio se i Putin:

Rodčenkov je budala! Uhvaćen je i odveli su ga u Sjedinjene Države, a jasno je da je on osoba koja ima problema sa zakonom. Priznao je da je bio angažovan u ilegalnim aktivnostima, trebalo bi da bude zatvoren“.

Putin je dalje naveo i da je Rodčenkov pokušao samoubistvo, a ceo slučaj se svodi na svedočenje samo jedne nervno nestabilne osobe.

U razgovoru za „R-sport“ predsednik Rusije je naglasio da doping u sportu postoji u celom svetu, ali se takve priče ne iznose javno i ne promovišu u okviru unutrašnje političke kampanje.