Jovica Spajić nosi nadu u srcu i na obodu Arktika

Podeli:
Jovica Spajić

I ove godine nastavićemo da podržavamo sve akcije koje sprovodi udruženje pacijenata Plućna hipertenzija Srbija i da pratimo njihov sjajni tim Inspirisan nadom, koji kroz izuzetno teške i naporne trke pokušava da podigne svest o Plućnoj arterijskoj hipertenziji, retkoj, teškoj i smrtonosnoj bolesti.

Nakon fantastičnih trka koje smo zajedno pratili u Namibiji, Kaliforniji i Amazoniji, na red je stigla i trka YUCON ARTIC ULTRA, ultimativna, izuzetno teška i sigurno najhladnija trka na svetu, koja se dešava na krajnjem severu Kanade, blizu Artičkog kruga. Trka je počela u četvrtak i Jovica Spajić učestvuje i trči u najdužoj disciplini od 300 milja, tj oko 480 km. Trka je predvidjena da traje 9 dana, a očekuje se da će je Jovica završiti za oko 6 dana neprekidnog trčanja.

Dosadašnji rekord je postavljen na trci 2016. kada je Američki ultramaratonac Jan Kriska (USA) koji je trku završio za fantastičnih 117 sati i 24 minuta, Trka se odvija istovremeno u tri kategorije, trčanju, mountain bajku i hodanju na skijama i svi idu istom trasom. Postoje 3 dužine staza: maraton od 42 kilometara, ultra na160 kilometara i trka u najdužoj i najtežoj disciplini na 480 kilometara na kojoj učestvuje Jovica!

Ono što je interesantno i što je tradicija ove trke, neposredno pre samog starta trke i pre trkača krenu sanke koje vuku psi, Oni imaju zadatak, da „proprte“ tj naprave stazu kojom se trkači kreću i ti tragovi budu dodatni „marker“ koji će im poslužiti u bespuću Artičkog kruga. Organizator je najavio veoma nepovoljne vremenske uslove za trkače, koje će usloviti izuzetno niske prosečne temperature od oko minus 40 stepeni, kao i najhladnije vreme u kojem se trka održava u poslednjim godinama, pogotovo imajući u vidu da su noći u ovo doba godine izuzetno duge i hladne,

Poželimo svi sreću neustrašivom timu koji i sve nas inspiriše nadom, poželimo sreću i Jovici Spajiću koji će i ovu trku posvetiti svim svojim PH borcima, ljudima koji boluju od Plućne arterijske hipertenzije,