Planinari iz eks Ju osvojili vrh od 6.962 metara!

Podeli:
Privatna arhiva

Ekspedicija od šest članova koju čine vođa ekspedicije Zoran Pavlović, Dragan Bogdanović iz Srbije, Slovenci Andrej Petelin i Jernej Nejc Švigelj, Maja Boskoska iz Makedonije i Crnogorka Karolina Ilić osvojila je Akonkagvu.

Ako sve bude u redu, a svi se nadamo da hoće, trebaće nam desetak dana da stignemo do vrha koji se nalazi na 6.962 metara,“ rekla je Karolina Ilić za Sport Klub po dolasku u Argentinu.

„Ne možemo sada da procenimo koliko punktova će biti do cilja jer mnogo toga će zavisiti od vremenskih uslova, kao i od našeg privikavanja odnosno aklimatizacije na niske temperature i manjak kiseonika.“

Pre dva dana Karolina se ponovo javila kratkom porukom:

Svi iz ekspedicije se osećamo odlično. Nemamo nikakvih problema sa aklimatizacijom, služi nas i vreme. Ako se ne dogodi nešto neplanirano, a svi se nadamo da neće, već u sredu očekujem da stavimo zastave na vrh planine.

Tako je i bilo. Vremena za slavlje nema. Prvi deo zadataka je ostvaran. Sada ostaje drugi, da se šestočlana ekspedicija sjajnih planinara bez problema vrati nazad u podnožje planine. Treba naglasiti da je Akonkagva najvši vrh Anda u Argentini.