Devojčica od 13 godina pomera granice

Ostale vesti 13. mar. 201817:05 > 17:38
Podeli:
youtube printscreen

Aleksandra Trusova ima 13 godina i otvorila je novu stranicu istorije u umetničkom klizanju u ženskoj konkurenciji kad je na Svetskom juniorskom prvenstvu u Sofiji uspešno izvela dva četvorostruka skoka i osvojila zlatnu medalju.

youtube printscreen

Ne samo da je prva dama koja je izvela četvorostruki tulup, već je i prva klizačica koja je uspešno doskočila posle dva četvorostruka skoka u programu. Pre više od 15 godina japanska takmičarka Miki Ando prva je, i do sada jedina, devojka koja je izvela četvorostruki skok (salhov).

Želela sam da naučim četvorostruke skokove zato što sam želela da uradim nešto što niko pre mene nije. Prvo sam pre nekoliko godina pokušala trostruki aksl, nije išlo, pa sam promenila trenera i posle pola godine bilo je bolje. Tada smo odlučili da pokušamo četvorostruki salhov. Prvi put sam uspela da izvedem skok u aprilu prošle godine. Tulup je došao na red posle finala juniorskog Gran prija u decembru 2017“, objasnila je ruska tinejdžerka i dodala da je posle prvog, naredni četvorostruki skok došao mnogo lakše.

Uz Vivaldijevo „Leto“ iz „Četiri godišnja doba“ Trusova je otopila led i srca publike i žirija u Sofiji. Konkurentkinje je ostavila iz sebe za više od 18 poena, a dobila je i više ocene od Aline Zagitove na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Tehnički elementi u slobodnom programu doneli su joj 92,35 poena i postavili je na vrh svetske juniorske lestvice. Osim četvorostrukih salhova i tulupa, Trusova je izvela nekoliko savršenih kombinacija: trostruki flip – ritberger – torstruki salhov, trostruki luc – trostruki ritberger – trostruki tulup uz trostruki flip i dvostruki aksel.

Srećna sam što sam pobedila, ali sam još srećnija što sam uspešno izvela dva četvorostruka skoka. Spremala sam se za to i uspela sam. Kad sam doskočila mojoj sreći nije bilo kraja, ali sam morala da se saberem jer čekale su me je još tri teške kombinacije“.

Ukupno je osvojila 153,49 poena za slobodni program i kad se doda 92,35 iz kratkog, sa 225,52 mlada Rusknja osvojila je svet i prvi put u karijeri popela se na najviši stepenik postolja na ovako velikom takmičenju.