Drašković za SK o dopingu: Kažnjena sam na pravdi boga!

Privatna arhiva

Šokantna vest za Crnu Goru je stigla uoči zatvaranja Mediteranskih igara u Taragoni. Naime, samo nekoliko sati posle uspeha vaterpolista koji su osvojili bronzanu medalju, stigla je informacija da će karatistkinji Ani Drašković zbog dopinga biti oduzeta srebrna medalja.

Crnogorska karatistkinja Ana Drašković bila je pozitivna na doping testu, koji je urađen nakon takmičenja na u Taragoni, saopšteno je iz Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara. Njoj je u pronađena supstanca furosemid. Reč je, kako se navodi u saopštenju, o diuretiku, koji se koristi da bi se izgubila težina. U saopštenju se navodi da će Draškovićeva vratiti srebrnu medalju, koju je osvojila na Igrama u kategoriji do 55 kilograma.

„Nažalost i sa iznenađenjem možemo da potvrdimo da je Ana Drašković bila pozitivna na doping testu koji je urađen u Taragoni. Nalaz antidoping komisije je pokazao prisustvo zabranjene supstance u njenom uzorku. Sve ostale procedure su u nadležnosti Svetske anti-doping asocijacije (WADA), kao i njenih regionalnih udruženja, te Evropske i Svetske karate federacije“, rekao je Igor Vušurović, šef crnogorske sportske misije na Mediteranskim igrama.

Šta se desilo? Pitali smo Anu Drašković.

“Kažnjena sam oduzimanjem srebrne medalje. Htela sam odmah da pođem nazad u Taragonu da dam novi uzorak, ali to ne ide tako. Jednostavno, odluka je doneta na pravdi boga i ostalo mi je jedino da od dva zla biram manje. Naime, da sam se žalila bila bih kažnjena četiri godine, a ovako će suspenzija biti daleko manja. Ono što odgovorno tvrdim je da nisam koristila nedozvoljena sredstva. Da li se i kako pomenuta supstanca našla u mom organizmu ja ne znam. Ne znam ni da li se našla. Možda je pogrešila antidoping kontrola, ali oni to nikada nisu, niti će priznati. Još jednom ponavljam, nikada nisam, niti bih koristila nedozvoljena sredstva. Kažnjena sam na pravdi boga, ali trenutno ne mogu ništa da uradim. Osećam veliku bol i težinu, osećam da mi je učinjena nepravda, ali iz ove kože ne mogu. Mi borci smo naučeni da nije važno koliko jako možeš da udariš, nego koliko udarac možeš da primiš i nastaviš dalje. Ja sam primila udarac, ali nastavljam dalje. Vratiću se još jača. Hvala Vam što se pozvali da proverite informaciju i da otvorim dušu i kažem šta se zaista desilo”, rekla je za Sport Klub Ana Drašković i dodala:

“Nikada u životu ne bih uzela doping. Nikada…“.

Karatisti kluba Omladinac već dugi niz godina učestvuju na velikim takmičenjima. Trenutno je šest boraca među 50 najboljih na WKF listi i imaće pravo da se bori za mesto na Olimpijskim igrama. Prolazili su na stotine kontrola i nikada nije pronađeno ništa sporno i organizmu bilo kog borca. Zato je i vest koja je stigla iz Taragone, iznenadila sve ljubitelje sporta i izazvale pravi šok. Posebno za one koji poznaju Anu Drašković i njene saborce iz Karate kluba Omladinac.