Jedrenje u čast heroja Boke Kotorske

Podeli:
JK Delfin

Ljubitelji jedrenja tokom vikenda uživali su u regati "Memorijal Spasić i Mašera", koja ima višedecenijsku tradiciju. Regatu je organizovao Jedriličarski klub „Delfin“ iz Tivta.

Pored jedriličara organizatora, učestvovali su jedriličari iz JK Lahor iz Kotora, JK Jugole Grakalić iz Herceg Novog i JK Jovo Dabović iz Baošića. U klasama Laser Standard, Laser Radial, Laser 4.7 i Optimist nadmetalo se oko 60 crnogorskih jedriličara.

U klasi Optimist u generalnom poretku prvo mesto je zauzeo Pavle Musić iz JK Delfin, a njegovi klupski drugari Petar Klakor drugo i Vasilije Kurbanović, treće mesto. Njih trojica su i najbolji u konkurenciji Optimista do 12 godina. Nina Strahinja iz kotorskog JK Lahora je prva u konkurenciji devojčica, druga je Romina Racković, takođe članica JK Lahora, dok je Tea Čelanović iz Delfina osvojila treće mesto. 

U klasi Laser Standard za prva tri mesta su se izborili Delfinovi jedriličari. Ilija Marković je prvi, Matija Grabić drugi, a treći je Frano Tripović. Danilo Jončić je prvi u klasi Laser 4.7, Stefan Anđelić je drugi, obojica iz JK Delfin, a treći je Rober Moris, član JK Jugole Grakalić iz Herceg Novog.

JK Delfin

U klasi Laser Radial jedriličari JK Delfina su osvojili prva tri mesta. Irina Kusovac je prva, Tatjana Kusovac je druga, a treći je Jan Spirin.

Regata “Memorijal Spasić i Mašera” se organizuje u čast oficira Milana Spasića i Sergeja Mašere, koji su tokom Drugog svetskog rata odlučili da vojni brod, razarač “Zagreb” potope 17. aprila 1941. godine, kako ne bi pao u ruke italijanskoj mornarici koja se već nalazila na ulazu u Boku Kotorsku o čemu je prisutnima govorio kustos Muzeja pomorskog nasleđa Dražen Jovanović i istakao:

Oficiri Spasić i Mašera su svojim herojskim podvigom hteli da pošalju najjaču i najsnažniju poruku da se za ideale slobode, pravde i poštenja u svakom trenutku treba boriti.”

Prvi dan takmičenja je bio spektakularan. Po izuzetno lepim uslovima, 6 do 10 čvorova oštrijala i suncu, odjedrene su 3 regate. Planirano je bilo da se odjedre još dve regate u nedelju, ali osvanuo je kišan dan. Jedriličari su strpljivo čekali vetar, te u 14 časova izašli na more i po jugozapadnom vetru odjedrili još jednu regatu.

JK Delfin

Takođe u organizaciji JK Delfin, u akvatorijumu Tivatskog zaliva održaće se i Otvoreno prvenstvo Crne Gore u jedrenju u periodu od 14. do 16. septembra. Pored jedriličara iz domaćih klubova JK Delfin, JK Lahor, JK Jugole Grakalić i JK Jovo Dabović, najavljen je dolazak jedriličara iz Splita, Dubrovnika i Beograda, pa će prvenstvo i ovog puta imati međunarodni karakter.

Pre državnog prvenstva, jedriličari JK Delfin iz Tivta će učestvovati na Balkanskom prvenstvu koje se održava u Grčkoj od 3. do 8. septembra.