WADA sprema nove sankcije: Razočarani smo Rusijom

Podeli:
Patrik Stollarz Bongarts

Svetska antidoping agencija je saopštila u utorak da je "duboko razočarana" odlukom ruskih vlasti da spreče pristup podacima u vezi sa dopingom u površinski najvećoj zemlji na svetu, zbog čega prete nove sankcije i zabrane njenim sportistima.

Zbog sistemski i državno podržanog i organizovanog dopinga sportista u Rusiji, mnoge vrhunske atlete iz ove zemlje su u poslednjih nekoliko godina suspendovane i kažnjene, a celom ruskom timu je zabranjeno da se takmiči na ZOI u Pjongčangu 2018. Ruski sportisti, kojima čast nije ukaljana, su dobili priliku da nastupaju pod neutralnom zastavom, a činilo se da je učinjen korak napred kada je Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) u septembru ponovo, uslovno vraćena akreditacija. 

Međutim, RUSADA je imala rok do kraja 2018. godine da obezbedi pristup dokumentaciji u vezi sa sistemskim, državno podržanim dopingom, ali to nije učinila i sada joj prete nove sankcije. 

„Duboko sam razočaran što podaci iz moskovske laboratorije nisu otpremljeni u roku koji je u septembru dogovoren sa WADA. Od tada je WADA sa ruskim vlastima radila na poštovanju tog roka, a sve u interesu čistog sporta“, rekao je predsednik WADA Kreg Ridi

WADA Komitet za razmatranje žalbi će se 14. januara sastati, posle čega će uputiti preporuku Izvršnom komitetu, koji će doneti novu odluku u slučaju Rusije.

Ruske vlasti, na prvom mestu ministar sporta Pavel Kolobkov, istakli su da se radi na novom dogovoru sa WADA, kako bi njeni eksperti posetili laboratoriju, te da bi se sprečila nova suspenzija. 

WADA bi tako mogla da donese novu odluku o suspenziji ruskih sportista sa velikih takmičenja, kao što su Olimpijske igre. Oni koji Rusiju kritikuju i smatraju krivom za sistemski doping podržavaju taj pravac delovanja. 

„Situacija je potpuna sramota za WADA i svetski antidoping sistem. U septembru je WADA tajno pomerila ‘golove’ i vratila Rusiju uprkos željama sportista, vlada i javnosti. WADA je tako garantovala Rusiji da odbacuje dokaze o državnom dopingu sportista. Nikoga ne čudi što je taj rok ignorisan, došlo je vreme da Rusija prestane da se igra sa WADA, kao i da im se ponovo ukine akreditacija“, rekao je izvršni direktor Antidoping agencije SAD Trevis Tigart.