Najviši vrh Južne Amerike – za sve obolele od PH

Podeli:
PH Srbija, Inspred by Hope

Aleksandar Milosavljević, član Inspired by HOPE tima pokušaće da osvoji najviši vrh Južne Amerike, Akonkagvu visoku 6.962 metara.

Nakon velikih poduhvata, kada je ovaj izuzetni sportista i ekstremni planinar, osvojio najviši vrh Afrike, Uhuru Pik 5.895 mnv na planini Kilimadžaro, osvojio je i najviši vrh Evrope, Elbrus 5642 mnv, Aleksandar sada kreće put Južne Amerike, put Argentine, na najviši vrh Južne Amerike.

I ovaj uspon će, kao i predhodni, posvetiti svim osobama obolelim od Plućne hipertenzije. Aleksandar je član tima Inspired by HOPE, koji je sačinjen od izuzetnih ljudi, koji ne štede svoje telo i koji čine izuzetne napore kako bi pomogli obolelima od ove teške i opake bolesti. Svojim delima i svojim primerima, pa možda i na najekstremniji mogući način, pokušavaju da dodatno podignu svest o PH, da učine vanljudske napore kako bi konačno svima koji boluju od PAH bile dostupne adekvatne terapije, koje bi im značajno produžile život.

U svetu postoji 14 odobrenih inovativnih terapija za Plućnu arterijsku hipertenziju, koje se uspešno primenjuju i koje dokazano smanjuju simptome, popravljaju kvalitet života, ali ono što je najznačajnije, produžavaju život oboleloga. U našoj zemlji su dostupne samo 2, osnovne, koje su dovoljne samo za one koji su u početnom stadijumu bolesti. Za sve ostale adekvatna terapija ne postoji. Osobe sa PAH koriste koncentrovani kiseonik i više od 14 sati dnevno. Jedino i krajnje izlečenje je transplatacija pluća, odnosno u nekim slučajevima pluća i srca, koje se ne radi u Srbiji.