POKS dodelio nagrade najuspešnijima u 2018. godini

Podeli:
POKS

Na svečanosti koju Paraolimpijski komitet Srbije tradicionalno organizuje svake godine, dodeljena su priznanja za najuspešnije sportiste paraolimpijce u 2018.

Paraolimpijski komitet Srbije dodelio priznanja najboljim paraolimpijcima u 2018. godini

Godinu za nama obeležili su veliki uspesi srpskih paraolimpijaca.

Samo na evropskim i svetskim prvenstvima srpski paraolimpijci su u 2018. godini osvojili 22 medalje. Para atletska reprezentacija je na Evropskom prvenstvu u Berlinu postavila novi rekord osvajanjem 13 medalja, što je najuspešniji nastup jedne srpske reprezentacije na evropskim prvenstvima, a Beograd je po prvi put bio domaćin jednog evropskog prvenstva – Evropskog prvenstva u para streljaštvu, koje je Međunarodni paraolimpijski komitet ocenio kao jedno od najbolje organizovanih ikada.

Srpski paraolimpijci su i na ovom Evropskom prvenstvu ostvarili izuzetne rezultate„, istakao je Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Proglašeni su najuspešniji pojedinci, ekipa i trener u 2018. godini:

Najuspešnija paraolimpijka u 2018. godini je stonoteniserka Borislava Perić – Ranković. I u 2018. godini je nastavila niz osvajanja zlatnih medalja na svetskim prvenstvima. Od 2013. godine se nije desilo da nije osvojila najmanje jednu zlatnu medalju godišnje na paraolimpijskim igrama, svetskom ili evropskom prvenstvu. Trenutno je prva na svetskoj rang listi, aktuelna evropska, svetska i paraolimpijska šampionka, odlikovana i od strane predsednika Republike Srbije.

Najuspešniji sportista u muškoj konkurenciji je strelac Dragan Ristić. Osvojio je dve zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Кoreji u para streljaštvu, zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji u disciplini R5 uz postavljanje svetskog rekorda i još jednu zlatnu u ekipnoj konkurenciji u R5.

Na Evropskom prvenstvu u para streljaštvu u Beogradu je osvojio tri medalje: zlato u pojedinačnoj konkurenciji u disciplini R5 i dve medalje u ekipnoj konkurenciji – zlatnu u disciplini R5 i bronzanu u disciplini R4. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima je osvojio direktnu kvotu za nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Najuspešniji trener u 2018. godini je Nenad Pajić, selektor i glavni trener para streljačke reprezentacije Srbije. Sportisti koje Nenad trenira su u 2018. godini osvojili dve zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Кoreji – Dragan Ristić pojedinačno i ekipa Srbije, svi u disciplini R5. Osvojene su još tri medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu – dve zlatne medalje: Dragan Ristić u R5 pojedinačno i ekipa Srbije, takođe u R5, dok je ekipa Srbije osvojila bronzu u R4.

Paraolimpijska streljačka reprezentacija je na dva najznačajnija takmičenja u 2018.godini, Svetskom prvenstvu u Кoreji i Evropskom prvenstvu u Beogradu, osvojila ukupno šest medalja (2 zlata na Svetskom i 4 medalje na Evropskom – dve zlatne, srebrna i bronzana), postignut je 1 novi svetski rekord i 2 strelca su obezbedila direktne kvote za nastup na Igrama u Tokiju 2020. godine.

Najuspešniji tim u 2018. godini je ekipa reprezentacije Srbije u gađanju vazdušnom puškom u disciplini R5, ležeći stav, klasa SH2 u sastavu: Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zdravko Savanović. Na koje god takmičenje da odu, oni nižu uspehe i obavezno donesu medalje. Na Svetskom prvenstvu u Кoreji i na Evropskom prvenstvu u Beogradu osvojili su po jednu zlatnu medalju.

Posthumna priznanja

Paraolimpijski komitet Srbije se u 2018. godini suočio i sa teškim gubicima. Sa nama više nisu atletičar Miloš Mitić, višestruki osvajač medalja na paraolimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima, strelac Siniša Vidić, evropski rekorder u gađanju puškom i stonoteniser Luka Andrašić, osvajač medalja na Paraolimpijskim igrama mladih. Sva trojica su bili izuzetni ljudi i vrhunski sportisti od kojih su se tek očekivali najbolji rezultati. Upravni odbor Paraolimpijskog komiteta Srbije porodicama preminulih članova uručio je posebna priznanja.