Novi izazov za Taufatofuu – norma za OI u kanuu

Podeli:
Dan Istitene, Getty Images Sport

Ako se ne sećate njegovih rezultata sa Olimpijskih igara, sigurno se sećate kako se pojavio u Riju 2016. godine. Pa i u Pjongčangu 2018. Moglo bi da se desi da ga vidimo i u Tokiju, ali u kanuu.

Pita Taufatofua se 20 godina borio da ispuni svoj san i stigne na Olimpijske igre. I uspeo je u tome 2016. na Olimpijskim igrama u Riju gde je predstavljao Tongu u tekvondou.

Nije zbog rezultata ni postao zvezda preko noći već upravo zbog načina na koji se pojavio na defileu sportista na otvaranju Igara.

Nije prošlo mnogo, a Pita je ponovo bio vest dana. Uspeo je da postane dovoljno dobar u kros kantriju i izbori normu za Olimpijske igre u Pjongčangu. Postao je prvi sportsita iz svoje zemlje koji je učestvovao na zimskim Igrama.

Sada ima novi cilj. Želi da postane prvi sportista iz Tonge koji će učestvovati na Olimpijskim igrama tri puta, ali u Tokiju želi da se oproba u novoj disciplini. Pitin novi zadatak je norma u kajaku.

„Želim da se oprobam u kajaku. To je sport koji volim i to je nešto što su moji preci radili vekovima kolonizujući ostrava Polinezije“, rekao je Taufatofua za BBC.

„Kada sam došao u Rio, moja ideja je bila da predstavim istoriju, tradiciju i nasleđe svoje domovine. Nisam imao pojma da će to svima na svetu postati zanimljivo“, kaže ovaj tridesetpetogodišnjak iz Tonge.

Ipak, ne želi život slavne osobe već svoju popularnost koristi kako bi pomogao svom narodu. I u tome, čini se uspeva.

„Teško nam je bilo tada. Nismo imali tekuću vodu u kući. Kao i mnogi. Sećam se da sam zamišljao kako je lepo imati novca jer tada možeš da biraš šta ćeš da jedeš. Sećam se, kada sam rekao ocu da sam pozvan na Igre on je samo rekao ‘to je lepo, idemo, moramo da radimo, ne možeš da treniraš dok ne napojimo krave'“, prisetio se Pita.

Ezra Shaw, Getty Images Sport

Taufatofua je u međuvremenu postao ambasador UNICEF, pomaže beskućnicima, završio je fakultet, organizuje humanitarne događaje kako bi pomogao svojoj zemlji koja je prema procenama iz 2018. godine druga po riziku da je pogodi neka prirodna katastofa. Većem riziku izloženo je samo ostrvo Vanuatu.

„Kada sam ja bio dete, velike oluje imali smo na svakih šest ili deset godina. Sada one moju zemlju pogađaju na svakih godinu ili dve. Želim da na svaki način naglasim i istaknem probleme sa kojima se moj narod suočava, želim da mladi ljudi od mene nauče da mogu da se izbore za promene, da mogu da pomognu jer postoji toliko neiskorištenih potencijala na ovom svetu“.

Pred svoje prethodne nastupe na Olimpijskim igrama, Taufatofua organizovao je prikupljanja sredstava kako bi uopšte stigao na Igre. Tako je i ovoga puta – potrebno mu je oko 120.000 funti u narednih godinu – godinu i po dana jer nema ni adekvatan kajak.

„Sada treniram u kajaku koji služi za rekreaciju, on je u potpunosti drugačiji od onog koji se koristi za takmičenja na Olimpijskim igrama. Nov kajak mogao bi da se nabavi za oko 10.000 dolara i tražim partnere koji bi u ovome učestvovali, koji veruju u ono što radim“, kaže neumorni sportista.

I dalje veruje da će jednog dana osvojiti medalju za svoju zemlju. Neumorno radi sa onim što ima i onako kako može. Prve pokušaje da dođe do vize za Tokio imaće na Svetskom prvenstvu u Segedinu u avgustu ako osvoji jedno od prvih pet mesta. Kaže da će se ipak fokusirati na kvalifikacije u Okeaniji gde je realnije da dođe do uspeha, ali ne odbacuje ni pokušaj da izbori normu i za tekvondo.

„Da predstavljam svoju zemlju u dva sporta na jednim Igrama, e to bi zaista bilo nešto, zar ne?“.