Bol u leđima – ’verni’ pratilac svakog čoveka (I deo)

Podeli:
Fizio tim

Sport Klub u saradnji sa Fizio timom nastavlja da vam predstavlja vežbe koje bi mogle da vam pomognu u svakodnevnom životu.

Piše: Slađana Rakić, Fizio tim

Problem sa leđima vrlo često može biti indikovan kao bol. Vrsta bola koja se javlja, kategorizuje se kao akutni (pojavljuje se odmah-iznenada i traje nekoliko dana ili nedelja) ili hronični (pojavljuje se lagano-kulminacijom i traje dugo, čak i mesecima).

Ukoliko je pokretljivost ograničena, a bol se kreće u opsegu od blagog ka intenzivnom i, u većini primećenih situacija, posledica je naglih pokreta (cimanja), klizanja, istezanja, najčešće je akutni problem. Međutim, ukoliko je bol prisutan svakodnevno i “naučili” ste da živite sa njim, reč je o hroničnom bolu. O kojoj god da je vrsti reč, vrlo je važno da se obratite stručnoj osobi na vreme kako bi, u najkraćem mogućem roku, započeli fazu oporavka.

Posmatrano prema mestu bola, on može da se javi u donjem, srednjem i gornjem delu leđa. Shodno regiji u kojoj se nalazi, vrlo često, taj bol je praćen dodatnim simptomima – neadekvatan san (nesanica), odraz bola u celom telu, anksioznost, gubitak ravnoteže, povećanje ili gubitak telesne težine i mnogim drugim.

Za sva navedena stanja postoje rešenja koja će ublažiti bolove u vidu uzimanja medikamenata, ali da bi bol izlečili i dugotrajno unapredili sopstveno zdravlje, preporuka je da se fizički aktivirate – vežba je najjeftiniji, ali u nekim trenucima i najskuplji lek koji svako od nas može sebi da priušti.

Fizio tim

Kroz nekoliko narednih vežbi možete da nastavite (ovaj tekst je nadogradnja prethodnog teksta – “Vežbajte sa Sport Klubom i Fizio timom” sa vežbama koje će, uz svakodnevnu primenu, pomoći pokretljivosti kičmenog stuba i ojačati torakalni deo (mišiće) kičmenog stuba.

Vežba 1.

Početni položaj – ležeći na levom boku, leva noga opružena, desna savijena u kolenu (pod 90 stepeni) ispod koje se nalazi roler (ili urolan peškir), leva ruka u predručenju (ispred sebe u visini ramena), desna ruka preko leve. Odručiti (pokret desnom rukom ka nazad iz početnog položaja) desnom uz pokret praćenja glavom, kukove ne pomerati pri pokretu. Zadržati 2-3s, pa vratiti u početni položaj (p.p.). Vežbu ponoviti 10x, pa druga strana isto.

Vežba 2.

Početni položaj – polusedeći položaj sa nogama savijenim u kolenima u širini kukova, roler (urolan peškir) u visini torakalnog (grudnog) dela, šake ukršteno na potiljku, laktovi zategnuti. Laganim pokretom povući laktove ka podlozi uz sve vreme aktivan trbušni zid kako ne bi došlo do povećanja lumbalne krivine pri pokretu na dole. Zadržati 3-5s, pa vratiti u početni položaj. Vežbu ponoviti 8-10x.

Vežba 3.

Početni položaj – oslonac šakama o kocku (krevet, gelender, ogradu..), stopala u širini kukova, trup u pretklonu iznad visine kukova, glava u produžetku kičmenog stuba. Laganim povlačenjem kukova ka nazad, doći u položaj pretklona u visini kukova, zadržati 5s i vratiti se u p.p. Sve vreme pokreta, aktivna je muskulatura trbušnog zida. Vežbu uraditi 8-10x.

Vežba 4.

Početni položaj – sedeći položaj na lopti (stolici, krevetu, ..), predručiti obema u visini ramena. Pokret laktovima ka nazad u visini ramena do spajanja lopatica, zadržati 2-3s i vratiti u početni položaj. Vežbu uraditi 10-12x.

Vežba 5.

Početni položaj – pretklon (trup u visini kukova), stopala u širini kukova, noge malo savijene u kolenima, oslonac levom rukom o kocku (krevet, stolicu, ..) u visini ramena, desna šaka na potiljku, lakat u visini ramena. Pokret laktom na gore iznad visine ramena, zadržati 2-3s, pa vratiti u početni položaj. Obratiti pažnju da je prednja i zadnja strana trupa sve vreme zategnuta i da se, pri pokretu laktom, kukovi ne pomeraju. Uraditi 10x jednu stranu, pa drugu isto.