IMZE: Kolektivno slavlje, Crna Gora na koti 34

Podeli:
IMZE

Završene su Igre malih zemalja, a Crna Gora može da bude zadovoljna jer je ostvarila uspehe na organizacionom i sportskom polju.

Ceremoniji svečanog zatvaranja prisustvovao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, koji je izneo pohvale na račun organizacionog dela, a što se sportista tiče, oni su se pobrinuli da pomere granicu u odnosu na prethodne Igre za tri medalje. Crna Gora je u San Marinu osvojila 31, a na svom terenu 34 medalje.

Poslednjeg dana takmičenja u centru pažnje su bili kolektivni sportovi. Osvajanjem zlatnih medalja, odbojkaši, odbojkašice, košarkaši i košarkašice su stavile tačku na “i”.

Odbojkaši koji se spremaju za prvo veliko takmičenja u istoriji Evropsko prvenstvo pobedili su na putu ka tronu Island sa 3:1, Luksemburg sa 3:0, Kipar sa 3:1, San Marino sa 3:0 i Monako sa 3:0.

Odbojkašice su do zlata takođe stigle bez poraza. Slavile su protiv Lihtenštajna sa 3:0, Kipra sa 3:2, Malte sa 3:0, Luksemburga sa 3:0 i Islanda sa 3:0.

Košarkaši koji su na prošlim Igrama morali da se zadovolje srebrnom medaljom, nisu dozvolili sebi luksuz da naprave kiks. U sklopu priprema za Mundobasket, Crna Gora je redom pobeđivala Kipar sa 99:56, Island sa 92:86, Maltu sa 97:84 i Luksemburg sa 93:91.

IMZE

Košarkašice koje se spremaju za Evropsko prvenstvo na kojem će biti oslabljene neigranjem Jelene Dubljević nisu osetile goričinu poraza na putu ka tronu. Izabranice Jelene Škerović pobedile su Kipar sa 80:39, Island sa 81:73, Maltu sa 86:40 i Monako sa 56:46.

Sjajne rezultate ostvarili su atletičari. Liljana Matović je osvojila zlato u troskoku i bronzu u skoku u dalj. Kristina Rakočević je osvojila zlato u bacanju kugle i srebro u bacanju diska. Marija Pešić je osvojila zlato u skoku u vis, peto u nizu kada su Igre malih zemalja u pitanju. Darko Pešić je osvojio bronze u skoku sa motkom i na 110 metara sa preponama. Tomaš Đurović je stigao do srebra u bacanju kugle. Ana Bošković do bronze u bacanju koplja, a novu stranicu istorije kada su Igre malih zemalja u pitanju je ispisala Slađana Perunović koja je osvojila bronzu na 10 kilometara, pa je postala rekorderka po broju osvojenih medalja. Perunovićeva u vitrinama ima sedam zlatnih i dve bronzane medalje.

Sjajni su bili i stonoteniseri. Ženska ekipa u sastavu Snežana Ćulafić, Ivona Petrić, Neda Bogdanović je osvojila bronzu, kao i muška u sastavu Filip Radulović, Filip Radović i Alan Jašarević. Filip Radović i Filip Radulović su osvojili bronzu u dublu, a Filip Radović i treću bronzanu medalju u singlu, ukupno četvrtu kada je stoni tenis u pitanju.

Četiri medalje stižu i iz streljaštva. Jelena Pantović je osvojila srebrnu, a Nevena Šaranović bronzanu medalju u discipline vazdušni pištolj. Zlatnu medalju je osvojio Miloš Božović, a bronzanu Nemanja Obradović u disciplini vazdušna puška.

IMZE

Boćari su na sjajno sređenim terenima u Budvi, odigrali zaista mestralno u izuzetno jakoj konkurenciji. Miroslav Petković i Tomislav Ranković su osvojili prvo mesto u grupama, izbegli međusobni duel u polufinalu, a zatim stigli do finala. Okršaj u borbi za zlatno odličje posle spektakularnog meča pripao je jednom od najboljih boćara planete Miroslavu Miru Petkoviću koji je u finalu slavio sa 13:5.

Džudisti su osvojili šest medalja. Prvog dana takmičenja zlatne medalje u osvojili su Jusuf Nurković, Danilo Pantić i Nikola Gardašević, dok su bronzana odličja prigrabili Anto Dubreta i Nebojša Gardašević. Trećeg dana takmičenja, džudo ekipa Crne Gore u sastavu Jusuf Nurković, Nikola Gardašević, Danilo Pantić stigla je do zlatne medalje, a sve mečeve na putu ka tronu je dobila sa 3:0.

Dve medalje su obezbedili i teniseri. Vladica Babić je osvojila zlatnu medelju, a nedugo zatim i srebrnu i miks dublu sa Rezortom Cunguom.

Tačka na Igre malih zemalja u Crnoj Gori je stavljena. Ljubitelji sporta imali su priliku da gledaju sjajne okršaje u induvidalnoj konkurenciji, kao i sjajne duele u kolektivnim sportovima.