Vigins najbolji u Britaniji

Podeli:

Britanski narod je proglasio najboljeg: Bredlija Viginsa! Na glamuroznoj svečanosti u Londonu u organizaciji nacionalne stanice BBC, engleski biciklista i osvajač poslednjeg Tur D` Fransa, ali i zlata na Olimpijskim igrama (u vožnji na hronometar), prigrlio je laskavo priznanje „Sportska ličnost godine“, koje mu je uručila vojvotkinja od Kembridža i britanska princeza Kejt Midlton. Velika predstava, naravno, nije mogla da prođe bez Dejvida Bekama, za ovu priliku obučenog u retro stilu, koji je bio prisutan na bini kada je usledio vrhunac večeri – čitanje glasova i proglašenje pobednika.

Vigins je od ukupno 1,63 miliona glasova dobio 492,064 ili 30,25 procenata i iza sebe, kao što je i na biciklističkoj stazi ove godine, ubedljivo ostavljao svoje konkurente. U ovom slučaju sjajnu atletičarku Džesiku Enis za koju je glasalo 120.000 ljudi manje nego za Viginsa, dok je treće mesto pripalo Endiju Mariju. Četvrti je bio jedan od junaka Britanije sa Olimpijskih igara u Londonu, dugoprugaš Mo Farah.

Uspeh Viginsa čiji izgled nikako ne ukazuje da je reč o biciklističkom svetskom šampionu, niti o sportisti uopšte, je utoliko veći jer je uspeo da bude „za koplje“ ispred sve samih osvajača zlatnih medalja na Olimpijskim igrama. U top 10 sportskih ličnosti godine, izuzev golfera Rorija Mekilroja i naravno Viginsa, svi ostali su heroji Britanije na minuloj Olimpijadi.  

Viginsov trijumf na najprestižnijoj biciklističkoj trci na svetu je takođe imao ogroman značaj jer je postao prvi Britanac kome je to pošlo od ruke.

Author: sportal.rs