Povreda ramena – opšte činjenice

Podeli:
Fizio tim

Povreda ramena je jedna od najčešćih i najtežih kod sportista, vrlo često je uzrok mnogih prekinutih karijera ili neostvarenih snova i ambicija.

Autori: Dario Simonović, Slađana Rakić, Fizio tim

Zglob ramena grade kosti: humerus, scapula i clavicula sa svojim zglobnim površinama, brojni ligamenti, zglobna kapsula, mišići sa svojim tetivama. Rame je najpokretljiviji zglob u našem telu. Njegovu mobilnost obezbeđuju: anatomija zgloba (plitka glenoidna fossa), veliki broj mišića koji imaju ulogu da ga pokreću u različitim ravnima i pravcima.

Povezano

Mobilnost je jedna od osobina koja je značajna za rame. Njegova stabilnost je, takođe, bitna osobina, jer ne dozvoljava spoljnim silama da ga izvedu iz pravilnog položaja u bilo kom obimu pokreta i tom prilikom ga povrede. Ova karakteristika (stabilnost) ramenog zgloba zavisi od statičkih stabilizatora (kapsula i ligamenti) i mišića koji se na kompleksan način pružaju i pripajaju.

„Rotatorna manžetna“ je skup mišića u rameno-lopatičnoj regiji koju čine m.supraspinatus, m.infraspinatus, m.subscapulari i m.teres minor. Upravo ovi misići uz dugu glavu m.biceps-a su, najčešće, povređivani u rekreativnom i profesionalnom sportu, naročito u odbojci, rukometu, vaterpolu. Treniranje ostalih sportova ili treniranje u teretani ne isključuju mogućnost povrede ovih struktura. Njihova nepovoljna anatomija (mala mišićna tela, a nezgodno pružanje i pripajanje tetiva) ih čini podložnim povredama. Najučestalije povrede ove grupe mišića su istegnuća, rupture ili upala njihovih tetiva koje nastaju zbog preopterećenja. Najčešće povređeni mišići iz ove grupe su: m.supraspinatus, m.infraspinatus i povreda tetive duge glave m.biceps brachii.

Postoji još mnogo povreda koje nastaju na zglobu ramena. Traumatske povrede koje dovode do nastanka preloma (fraktura) kostiju, kidanje dela labruma (mekotkivna tvorevina koja produbljuje glenoidnu foss-u i povećava kongruentnost zglobnih površina), povrede tkiva nastale iščašenjem, nastanak hematoma u mekotkivnim i koštanim strukturama su, takođe, česte i zahtevaju pregled i konsultaciju sa ortopedom ili fizijatrom radi odabira najboljeg načina lečenja. Pojava kalcifikata nakon nekih ranijih povreda je, takođe, česta. Kalcifikati svojim prisustvom kasnije mogu izazvati velike probleme i dovesti do još većih povreda ramenih struktura. Najčešće nastaju upravo u mišićima rotatorne manžetne.

Pravovremena i kvalitetna fizikalna terapija, pošteda od provocirajućih aktivnosti i kasnije dobra kineziterapija omogućava pravilan i kvalitetan oporavak. Ignorisanje prvih simptoma i nastavak treninga mogu samo da odmognu i pogoršaju povredu što kasnije otežava i produžava vreme oporavka, a mogu uticati i na kvalitet oporavka.