Kompleks vežbi za gornji deo tela – za muškarce (I deo)

Podeli:
Fizio tim

Trenutno je period godine kada svuda oko vas možete primetiti ljude koji vežbaju. Izbori su različiti – neko vozi bicikl, neko se šeta, neko ide u teretanu, neko igra basket, odbojku, fudbal, neko preskače vijaču... Dakle, ko želi i ima volju – može.

Piše: Slađana Rakić, Fizio tim

Naravno, svaka fizička aktivnost bi trebalo da bude prilagođena uzrastu i zdravstvenom stanju onog ko vežba. Sam početak teksta se odnosi na letnji period i kada svi spremaju „letnja tela“, ali smisao vežbanja/treninga je nešto drugačiji.

Povezano

Sam trening – vežba – pokret – su činioci koji ljudsko telo čini funkcionalnom, stabilnijom i zdravijom mašinom koja će da traje. Nekoliko meseci treninga u toku godine znače, podrazumeva se, ali ako možemo da preporučimo – naš izbor je kontinuirano, umereno vežbanje tokom cele godine, pa sledeće i one tamo i godina za godinom – staž u fizičkom vežbanju će se nizati. Zdravstveni aspekt će biti neizostavan, u pozitivnom smislu, podrazumeva se.

Često se dešava da profesionalni sportisti nakon završetka karijere prestanu sa vežbanjem i, neretko, se desi da im se zdravstveno stanje pogorša – postaju ljudi sa prekomernom telesnom težinom (nastavljaju da unose istu količinu hrane koju su unosili kao i dok su vežbali, ali tada su te kalorije negde trošili) koja sa sobom donosi veću količinu masnog tkiva, a sve to opterećuje rad unutrašnjih organa, a srce prvenstveno.

Razmislite, stavite na papir i mi vam želimo da se opredelite za zdravlje – kroz najbolju i najbezbedniju opciju – vežbu. U narednih nekoliko fotografija biće prikazan trening za gornji deo tela za muškarce. Svaka vežba može biti prilagođena uslovima koje posedujete, vašim godinama i sposobnostima. Vežbajmo!

Vežba broj 1.
Početna pozicija – vis u zgibu. Aktivacijom mišića gornjeg dela tela, „izvući“ se u zgib. Vežbu uraditi prema sopstvenim mogućnostima.

Vežba broj 2.
Početna pozicija – Telo se nalazi u dijagonalnom položaju u odnosu na TRX, ruke opružene. Pokretom povlačenja na gore „izvući“ se u krajnju poziciju, laktovi uz telo, celo telo zategnuto, bez ugibanja u predelu kukova pri pokretu na gore i vraćanju u početnu poziciju. Vežbu ponoviti 8-10x.

Vežba broj 3.
Početna pozicija – Ležeći položaj na klupi (podu), noge sastavljene i savijene u kolenima, ruke u odručenju zgrčeno sa tegovima u šakama. Potisak na gore do sastavljanja tegova i nazad. Vežbu ponoviti 8-10x, 2-3 serije.

Vežba broj 4.
Početni položaj – Stojeći položaj sa desnom nogom napred, laktovi u visini ramena, tegovi u šakama. Potisak na gore uz kontrolisan povratak u početni položaj. Vežbu uraditi 8-10x, 2-3 serije.

Vežba broj 5. 
Početna pozicija – Položaj upora za šakama (šake ispod nivoa ramena, stopala u širini kukova, zategnuti mišići zadnjice, stomak, leđa). „Koracima“ šakama ići napred dokle god je to moguće i vaše telo može da „iznese“ pokret, pa vratiti u početnu poziciju. Vežbu uraditi 8-10x, 2-3 serije.

Vežba broj 6.
Početna pozicija – vis u opruženom položaju tela. Aktivacijom mišića celog tela, pravi se pokret kolenima ka grudima uz kontrolisan povratak ka nazad u početnu poziciju. Vežbu uraditi 10-15x, 2-3 serije.

Vežba broj 7. 
Početna pozicija – Zategnuto celo telo, šake ukršteno na grudima. Kontrolisanim pokretom spuštanje na dole, vodeći računa da gornji deo tela bude zategnut sve vreme. Vežbu uraditi 8-10x, 2-3 serije. (Ista vežba može da se radi na podlozi, samo u suprotnom smeru – gornji deo tela se podiže na gore uz zadržavanje 2-3s)