Upozorenje američkim sportistima: Bez protesta u Tokiju

Leonardo Fernandez/Getty Images

Šefovi američkog olimpijskog tima preneli su sportistima poruku u kojoj se navodi da nije poželjno da tokom olimpijskih takmičenja iznose političke poruke i da bi zbog toga mogli da snose posledice.

Ovo upozorenje je stiglo nakon Panameričkih igara u Limi kada je dvoje sportista protestovalo protiv socijalne nepravde prilikom dodele medalja. Radi se o mačevaocu Rejsu Imbodenu i atletički Gvenu Beriju koji su dobili 12-mesečnu zabranu. Njih dvoje su na podijumu prilikom intoniranja himne kleknuli kao što je to činio igrač američkog fudbala Kolin Kapernik. 

Šef američkog olimpijskog komiteta Sara Hiršland je rekla da poštuje viđenje sportista ali da se ne slaže sa momentom i načinom na koji su ovi sportisti izneli svoje stavove. Inače američki sportisti su potpisali izjavu da neće praviti nikakve političke, religiozne ili rasne proteste tokom Olimpijskih i Panameričkih igara. 

Neko mora da ustane protiv svih nepravdi koje se dešavaju u Americi i protiv predsednika koji sve to pogoršava. Previše je važno da bi se ovo prećutalo“, rekla je za „USA Today“ atletičarka Gven Beri

Ove sedmice sam bio počastvovan da predstavljam američki tim na Panameričkim igrama i da nosim kući zlato i bronzu. Moj ponos je bio smanjen zbog mnogih mana moje zemlje koja mi je draga. Rasizam, nošenje oružja, tretman imigranata i predsednik koji širi mržnju na sve to. Žrtvovao sam svoj trenutak danas na vrhu podijuma kako bih obratio pažnju na ove probleme za koje mora da se zna“, napisao je na Tviteru Rejs Imboden. 

Rejs i Gven neće učestvovati na Igrama u Tokiju zbog svojih ispada u Peruu, a ostali sportisti neće smeti da protestuju na sličan način. Interesantno je da su igre u Tokiju u sred predsedničke kampanje u kojoj će se aktuelni predsednik Donald Tramp boriti za svoj drugi mandat.