Paraolimpijska šampionka okončala život eutanazijom

Podeli:
Warren Little/Getty Images

Belgijska paraolimpijka Marike Vervort umrla je u 41. godini pošto je odlučila da okonča svoj život eutanazijom.

Vervortova, koja je osvojila zlatnu medalju u atletici na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, bolovala je od degenerativnog stanja kičme zbog kojeg je imala konstantne bolove i nije mogla da spava.

U saopštenju njenog rodnog grada Dista navodi se da je Vervortova preminula u utorak.

Povezano

Belgijanka je osvojila zlato i srebro u Londonu, a potom se okitila još dvema medaljama u Rio de Žaneiru 2016.

Eutanazija je dozvoljen u Belgiji, a Vervortova je 2008. godine dobila od lekara dozvolu da dobije pomoć pri samoubistvu.

Više se ne plašim smrti. Vidim to kao operaciju, na koju odete i nikada se ne probudite. Za mene je to nešto umirujuće. Ne želim da patim kada budem umirala. Kada mi svega bude previše, onda držim konce svog života u svojim rukama“, istakla je Vervortova, koje je pre tri godine odlučila da odloži eutanaziju posle medalja koje je osvojila u Riju.

Vervortova je pošto je potpisala papire i time potvrdila da želi da okonča život rekla da želi da iskoristi pažnju koju je privukla da bi edukovala ljude o nedostatku mera za pomoć pri okončanju života za ljude koji osećaju nepodnošljivu bol.

Mislim da će se broj samoubistava smanjiti kada svaka zemlja bude imala zakon o eutanaziji. Nadam se da će svi prestati da gledaju to kao na ubistvo, već da to čini da ljudi žive duže“, naglasila je Vervortova jednom prilikom.