Putin: Suspenzija ruskih sportista politička odluka

Podeli:
Anna Sergeeva/Getty Images

Predsednik Rusije Vladimir Putn rekao je da stoji politika iza odluke da se ruskim sportistima zabrani učešće na svim međunarodnim takmičenjima do 2023.

WADA je u ponedeljak suspendovala sportiste iz Rusije zbog navodnih malverzacija sa laboratorijskim podacima, pa ruski sportisti neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru dve godine kasnije.

„Svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i bazirana na tome šta je neka osoba uradila. Kazna ne može da bude kolektivna i ne može da utiče na one ljude koji nisu napravili prekršaj“, rekao je Putin posle sastanka Normandijske četvorke u Parizu, pa potom dodao:
„Mislim da iz stručnjači iz WADA to dobro razumeju. Ako neko od njih donosi odluke o kolektivnom kažnjavanju, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoti međunarodnog sporta, nego politička odluka, koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta“.

Prvi čovek Rusije najavio je žalbu.
„Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda ona mora da se takmiči pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka WADA krši povelju. Imamo temelja za žalbu“, poručio je Putin.