Čeferin: Drago mi je što je UEFA uz SIM

Podeli:
sportklub

Smaragdna dvorana hotela Esplanade u Zagrebu ugostila je u sredu, 11. DECEMBRA, vodeće osobe iz političkog, sportskog i javnog života regije na svečanoj ceremoniji proglašenja predsednika UEFA Aleksandra Čeferina ambasadorom Plazma Sportskih igara mladih.

Plaketu mu je predao najdugovječniji ambasador Plazma Sportskih igara mladih, Predrag Mijatović.

Prvi čovek evropskog fudbala u zahvalnom govoru istaknuo je:

Malo je ljudi koji u ovim populističkim vremenima stavljaju dobro ispred svojih interesa, kao što to čine Zdravko i njegov tim. Sport je zdravlje i deli pozitivne vrednosti, a ja ću pokušati da budete ponosni na mene kao ambasadora,“ rekao je Čeferin.

Čestitke su mu uputili i svetski poznati ambasadori Igara – Luka Modrić iz Madrida, Nemanja Matić iz Mančestera i Edin Džeko iz Rima, kao i Johanes Han, izaslanik evropske komisije za proračun i administraciju.

„Veliko mi je zadovoljstvo što vam mogu čestitati na ulasku u porodicu Sportskih igara mladih. Kao ponosni ambasador najveće amaterske manifestacije u Evropi, šaljem pozdrave iz Madrida i siguran sam da će uz vaš angažman ovaj projekt još više rasti i napredovati,“ istakao je Modrić.

U sklopu programa predstavljen je i Projekt Youth Sports Games sufinansiran od strane Erasmus + Programa Evropske unije. Ukupna vrednost projekta je 365.525 evra, a okuplja partnere iz sedam zemalja: Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Italije, Makedonije, Srbije i BiH u trajanju dve godine. Nagrade za dugogodišnje partnerstvo, podršku i razvoj Igara dobili su: Tomislav Mamić, vlasnik Tommy d.o.o., Dragan Stajković, generalni direktor kompanije Bambi A.D. i Lana Popović, predsednica grupe za srednju i istočnu Evropu The Coca-Cola Company.

Plakete im je predao Zdravko Marić, predsednik Sportskih igara mladih koji je istakao:

Ono što je stvarno bitno za Igre je to da smo uspeli da postignemo mnogo u pogledu povezivanja dece, s ovog mesta mogu stvarno da obećam kako ćemo u budućnosti to još više činiti, uz našeg novog ambasadora, gospodina Čeferina. Gospodin Čeferin upoznat je i povezan sa situacijama u našim državama i zaista su sve njegove poruke kako deca kroz Igre ne gledaju ko je iz koje države, koje je neko boje kože ili pola ono najvažnije što promovišemo u Igrama i što ćemo u budućnosti još više isticati’‘.

sportklub

Ceremoniju su pratili mnogi istaknuti sportski radnici predvođeni Ćirom Blaževićem, Davorom Šukerom, predsednikom Hrvatskog fudbalskog saveza i Vatrenim bronzanim fudbalerima. Fuidbal je najmasovniji sport u sastavu Plazma Sportskih igara mladih, a najmasovnija platforma je Coca-Cola Cup u kojem svake godine učestvuje više od 35.000 dece i mladih.

Jačanje ženskog fudbala jedan je od strateških ciljeva UEFA i uz njenu podršku Plazma Sportske igre mladih će u 2020. godini pokrenuti turnire za ženski fudbal. Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska manifestacija u Evropi koja deci omogućuju da se okušaju u deset sportova: Coca-Cola Cup u fudbalu, mali fudbal, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stoni tenis, HPB odbojka na pesku, šah, graničar i atletika.

sportklub

Ove godine Igre su srušile sve rekorde po broju takmičenja i učesnika. U 2019. godini organizovana su sportska takmičenja u više od 220 gradova i mesta u regiji i okupili više od 202.000 učesnika.

Snaga Igara su upravo njeni takmičari, osnovci i srednjoškolci iz cele regije, više od milion i sedam stotina hiljada sportista koji su u 23 godine osetile šta su to sport, druženje i zabava.

Mnogobrojne poznate osobe i vrhunski sportisti učestvovali su u mladosti na Plazma Sportskim igrama mladih, među njima su Sandra Perković, Dario Šarić, Vedran Ćorluka, a ambasador su Luka Modrić, Nemanja Matić, Edin Džeko, Miralem Pjanić i mnogi drugi.