BBC: Igrač kriketa sportista godine u Velikoj Britaniji

Podeli:
Getty images/Gareth Copley

Ben Stouks (28), igrač kriketa, inače rođen na Novom Zelandu, najbolji je sportista Velike Britanije u 2019. godini, po izboru BBC.

Drugo mesto zauzeo je Luis Hamilton, svetski šampion u Formuli 1, a treće atletičarka Dina Ešer-Smit, koja je na SP u Dohi osvojila zlato u trci na 200 metara.

Engleska je prvi put u istoriji osvojila Svetski kup u kriketu, pa je s razlogom i najbolja ekipa na Ostrvu. U velikom finalu, 14. jula, Englezi su savladali Novi Zeland.

Stouks je na kraju izabran u idealan tim Svetskog kupa, koji broji 12 igrača, a u kojem se nalaze još trojica njegovih saigrača.

U kategoriji „Zvezda svetskog sporta”, izabran je Kenijac Elijud Kipčoge, koji je u sklopu projekta „Ineos 1:59 Challenge”, postao prvi atletičar, koji je maratonsku deonicu istrčao za manje od dva sata. To se dogodilo u Beču, 12. oktobra, u „Prater parku” i u idealnim uslovima na stazi i uz podršku velikog broja tzv. zečeva. Iz tog razloga, Kipčogeovih 1:59,40 nisu priznati kao svetski rekord.

Prošle godine, najbolji sportista Velike Britanije u izboru BBC, bio je biciklista Gerant Tomas, pobednik „Tur de Fransa”.