Putin: EP u fudbalu i SP u odbojci sigurno u Rusiji

Podeli:
Getty images/Dan Mullan

Rusija će verovatno moći da održi velika međunarodna takmičenja, pošto ih VADA nije zabranila, već ih samo nije preporučila, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, hoće li ruski gradovi izgubiti mogućnost održavanja velikih sportskih događaja i na taj način ostati bez mogućnosti da dodatno razvijaju turizam, transport i sportsku infrastrukturu, Putin je rekao i ovo:

Mislim da to neće biti slučaj, jer VADA nije zabranila održavanje ovih takmičenja.

Putin je objasnio da je to samo njihova preporuka i dodao da će se šampionat Evrope u fudbalu održati, jer su ulaznice već prodate.

Oni preporučuju međunarodnim federacijama da se takmičenja ne održe u našoj zemlji. Neki dan sam razgoarao sa rukovodiocima Evropskog prvenstva u fudbalu, koji su rekli da će takmičenja biti, jer su karte već prodate. Pitali su se jasno, ko bi sada kome mogao da vrati novac? VADA neće sigurno nikome. Glupost jedna, šta drugo da kažem”, dodao je Putin.

Napomenuo je da će se verovatno održati i Svetsko prvenstvo u odbojci, koje bi trebalo da se održi 2022. godine.

Mislim da će se najverovatnije održati i prvenstvo koje ste spomenuli, u odbojci. Čini mi se da možemo mirno da čekamo rešenje arbitražnog suda i tada ćemo shvatiti u kakvom smo položaju. Ali, ruski odbojkaši će sigurno biti spremni za naredna takmičenja. Više puta su nas obradovali sjajnim rezultatima i ne vidim razlog da tako ne bude i 2022. godine”, dodao je Putin.

Podsećamo, Izvršni odbor VADA je 9. decembra jednoglasno priznao da RUSADA ne poštuje kodeks njihove organizacije i odlučio, na osnovu podataka moskovske antidoping laboratorije, da izuzme ruske sportiste na četiri godine sa Olimpijskih igara i Svetskih prvenstava, pod zastavom njihove zemlje.

U isto vreme je dopušteno samo „čistim” sportistima da se takmiče u neutralnom statusu. Takođe, VADA je preporučila da se ne održavaju velika međunarodna takmičenja u Rusiji, osim onih koji ne mogu da xse otkažu zbog vremenskog cajtnota i već potpisanih ugovora.