Hodžić: Srce je najjači adut sportista iz Crne Gore

Podeli:
Foto: COK

Karatista Mario Hodžić najbolji je sportista Crne Gore u 2019. godini u tradicionalnom izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Član Karate kluba Omladinac je dobio najviše glasova posetilaca sajta Crnogorskog olimpijskog komiteta i predstavnika nacionalnih saveza, članova Skupštine krovne sportske asocijacije. Hodžić je ove godine osvojio srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Gvadalahari i Evropskim igrama u Minsku.

Karatistu podgoričkog Omladinca za najboljeg proglasilo je i Udruženje sportskih novinara, a dobitnik je i godišnjeg priznanja za sportistu Podgorice. Uspešnu godinu kompletirao je godišnjom nagradom matičnog, Karate saveza.

Nagrada je ove godine došla u moje ruke, ali siguran sam da su sve moje kolege sportisti bili vredni nje, jer su dali sve od sebe da Crnu Goru predstave na najbolji način, u njenom najboljem svetlu, kako i zaslužuje”, rekao je Mario Hodžić.

Foto: COK

Sjajan momak i sjajan borac je istakao da druge države imaju bolje uslove za bavljenje sportom i pripeme, ali je naglasio crnogorski sportisti imaju veće srce i da im je to najveće, nepobedivo oružje.

Zahvalio bih se svim ljudima koji su glasovima doprinieli da se nagrada dodeli meni. Zahvalnost dugujem Crnogorskom olimpijskom komitetu koji mi je dodelio priznanje i omogućio mi da redovno učestvujem na turnirima Premijer lige kako bih ostao u trci za plasman na Olimpijske igre. Posebnu zahvalnost dugujem svom Savezu, na čelu sa Ivanom Krstajićem”, naglasio je Hodžić.

Hodžić je posebno zahvalio matičnom Karate klubu Omladinac i treneru Žarku Rakoviću, navodeći da je to njegova druga poridica.

Hvala mojim drugovima i sparing partnerima, sa kojim delim iste snove. Moje medalje nisu odraz samo mog, već zajedničkog rada svih nas. Veliko hvala mojoj porodici, mom glavnom motivatoru i mojoj najvećoj podršci. Godina koja se polako bliži kraju je bila najuspešnija u karate istoriji Crne Gore, ali uveren sam da možemo mnogo više, što ćemo i dokazati u godini i godinama koje slede”, poručio je Hodžić.

Najbolji mladi sportisti su karatista Bojan Bošković i bokserka Bojana Gojković. Bošković je treći put uzastopno dobio to priznanje, a ove godine osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Čileu.

Iza ove nagrade stoji ogroman rad i odricanje, koji su rezultirali vrhunskim rezultatom. Ponosan sam na zlato iz Čilea. San svakog sportiste je da se nađe na ovom mestu i dobije priznanje. To je za mene veliki uspeh, ponosan sam na to. Nagrada je motiv da u godinama koje sledi nastzavim sa što jačim radom, da posle kadetske u juniorske titule prvaka sveta, uradim sve što je u mojoj moći da do istog rezultata stignemo u konkurenciji, mlađih seniora i seniora”, Rekao je Bojan Bošković, kao i Mario Hodžić, član Karate kluba Omladinac.

Bojana Gojković je zvanična šampionka Evrope, a ove godine odbranila je titulu prvaka.

Izuzetno uspešna godina, bilo je puno pobeda i dobrih rezultata. Potrudiću se da kao i uvek dam svoj maksimum u svakom meču i nastavim seriju uspeha. Želja je novo zlato na Evropskom prvenstvu, ovog puta pred svojim navijačima. To je obaveza više da budem još bolja”, rekla je Bojana Gojković koja će biti jedna od glavnih uzdanica Crne Gore na Evropskom prvenstvu za mlade čiji će domaćin naredne godine biti upravo Crna Gora.

Specijalno priznanje, Sportski podvig godine dobila je muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore, koja je izborila plasman na Evropsko prvenstvo, na prvo veliko takmičenje u istoriji kada je odbojka u Crnoj Gori u pitanju.

Najbolja muška selekcija je košarkaška reprezentacija koja je igrala na Mundobasketu, dok je u ženskoj konkurenciji priznanje pripalo rukometašicama, koje su osvojile peto mesto na Svetskom prvenstvu, obezbedile mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Domaćin kvalifikacionog turnira od 20. do 22. marta će biti Podgorica, a za olimpijsku vizu boriće se Crna Gora, Rumunija, Norveška i Severna Koreja.

Priznanje za najbolju mladu selekciju dobila je kadetska vaterpolo reprezentacija (U15), koja je u 2019. godini osvojila srebrnu medalju na šampionatu Evrope.

Foto: COK

Predsednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović kazao je da će 2019. godinu pamtiti po izuzetnom događaju, velikom takmičenju, čiji je domaćin bila Crna Gora.

Bili smo organizatori Igara malih zemalja Evrope i taj posao sa malom, ali poletnom i energičnom ekipom obavili na najbolji način. Tome svedoče priznanja koja smo dobili sa mnogih adresa. Mi smo tih dana predstavljali ne smo crnogorski sport, nego i državu Crnu Goru”, naglasio je Duško Simonović i nastavio:

Još uvek nemamo takmičeare sa olimpijskom normom, ali imamo u igri sve one koji su bili i na prethodnim igrama. Nadam se da će naš tim biti brojan i kvalitetan. Naći ćemo načina da pomognemo našim momcima i devojkama da njihove pripreme proteknu u najboljem mogućem redu”.