Stonoteniseri Srbije na korak od Tokija

Podeli:
Getty Images/Lars Dareberg/Ombrello

Muška stonoteniska reprezentacija Srbije savladala je Austriju sa 3:2 u pobedama i načinila veliko iznenađenje u polufinalu olimpijskih kvalifikacija, koje se održavaju u portugalskom Gondomaru.

Za plasman na Igre u Tokiju, Srbija će danas morati da načini još jedno čudo, pa da savlada i reprezentaciju Hong Konga. U slučaju poraza, naš tim će, sa još sedam ekipa, imati poslednju šansu na Turniru, sa kojeg će samo pobednik u Tokio.

Ekipa u sastavu Marko Jevtović, Žolt Pete i Dimitrije Levajac „šokirala” je u četvrtak Austrijance, koji su nameravali da i četvrti put zaredom zaigraju na najvećoj svetskoj smotri.

Junak pobede bio je najmlađi u sastavu Srbije, 18-godišnji Zrenjaninac Dimitrije Levajac, koji je u odlučujućoj, petoj partiji, savladao Štefana Fegerla sa 3:2, dobivši peti set rezultatom 11:9.

A „Orlovi” su sjajno i otvorili ovaj duel. Dubl Jevtović/Pete sa 3:1 je savladao Fegerla i Levenka. „Prvi reket” Austrije, Robert Gardoš teškom mukom doneo je izjednačenje svom timu, savladavši Levajca sa 3:2.

Usledila je brilijantna pobeda Petea protiv Levenka, takođe sa 3:2, a onda i novo izjednačenje Gardoša, koji je od 0:2 došao do 3:2 protiv Jevtovića.

U odlučujućoj partiji, Levajac je savladao Fegerla u meču u kojem je vodio 1:0, pa gubio 2:1 i na lraju zahvaljujući velikoj borbenosti stigao do, po mnogo čemu istorijske pobede.

Srbija će od 17 časova, u okršaju za Tokio, na megdan još jednom favoritu, selekciji Hong Konga, koja je u polufinalu savladala Singapur sa 3:2. Selekcija koja je četrnaesta na svetskoj rang-listi (Srbija je 35), ima i 19. igrača sveta, Čun Ting Vonga.