Virus se širi: U opasnosti i Svetski kup za skijašice

Podeli:
Getty Images/Chung Sung-Jun

Hitne situacije povezane sa izbijanjem nove epidemije koronovirusa u severnoj Italiji, menjaju raspored sportskih događaja na Apeninskom poluostrvu iz časa u čas.

Dok se opasnost od epidemije ne završi, takmičenja u ekipnim sportovima održavaće se pred praznim tribinama. Ugroženi su čak i neki biciklistički klasici, koji se održavaju u proleće.

Istini za volju, za sada još nije otkazana nijedna od tri martovske trke; Strade – Bjanke, od Tirenskog do Jadranskog mora i ona od Milana do San Rema.

Kompanija RCS Sport, koja je organizator trka, objavila je u ponedeljak kako se sve čini da se trke obave neometano i bez rizika.

U stalnom smo kontaktu sa nadležnim vlastima i u saradnji s njima preduzimaćemo sve potrebne korake za uspešno vođenje trka”, rekli su.

Koronovirus je najteže pogodio fudbalske utakmice, pa su u nedelju već otkazana četiri meča Serije A.

Revanš meč 1/16 finala Lige Evrope između Intera i Ludogoreca, koji je na programu u četvrtak, igraće se pred praznim tribinama, u skladu sa preporukama Evropske fudbalske federacije (UEFA) i zdravstvenih vlasti Lombardije.

Posebne zaštite mere odnose se i na ostale timske i sportove u dvoranama, uključujući i hokej. Pred praznim tribinama odigraće se meč 6. kola druge runde Alpske lige u olimpijskoj dvorani u Kortini D’Ampeco, između domaće Kortine i slovenačkih Jesenica.

Italijanska fudbalska federacija, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, odlučio je da se naredni mečevi Serije A odigraju i na severu Italije, ali pred praznim tribinama. Mera se odnosi na tri najugroženije pokrajine; Lombardiju, Veneto i Pijemonte, ali i na Friuli-Julijsku oblast (na granici sa Slovenijom), Liguriju i Emilija-Romanju.

Povezano

Bez publike će se odigrati mečevi u kojima se sastaju Udineze – Fiorentina, Milan – Đenova, Parma – Spal, Sasuolo – Breša, Sampdorija – Verona, ali i derbi između vodećeg Juventusa i Intera.

Odlučeno je da se večerašnja utakmica Lige šampiona između Napolija i Barselone odigra bez ikakvih specijalnih mera. I pored toga, svi članovi delegacije kluba iz Katalonije, obavili su mali lekarski pregled na aerodromu „Kapodikijo” u Napulju.

Čelnici Serije A još nisu potvrdili termine odigravanja mečeva u narednom kolu, a nije poznato ni to, kada će se nadoknaditi četiri odložena meča iz prethodnog kola. Zbog izbijanja zarazne i opasne bolesti, već su odložene utakmice Serija B i C, a do 1. marta su otkazani mečevi ragbi i odbojkaškog šampionata.

U opasnosti je čak i održavanje Svetskog kupa u alpskom skijanju, čiji je domaćin mesto Le Tule, u dolini Aosta. Italijanska skijaška federacija već je otkazala sva takmičenja na državnom nivou, a Međunarodna skijaška federacija (FIS) još nije odlučila o sudbini Svetskog kupa, pošto će se i finale u martu održati u Kortini D’Ampeco.

U Kini, Južnoj Koreji, a donekle i u Japanu, odložene su, ili u potpunosti otkazane sve fudbalske utakmice, a pogođena su i ostala sportska takmičenja.

Danas je potvrđeno i odlaganje ekipnog Svetskog prvenstva u stonom tenisu…