"Biće izazov odrediti ko pokriva troškove odlaganja OI"

Atsushi Tomura/Getty Images

Prvi čovek Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Joširo Mori rekao je međunarodnim federacijama da neće biti lako odrediti ko će snositi troškove odlaganja najvećeg sportskog takmičenja za narednu godinu.

Međunarodni olimpijski komitet i Vlada Japana dogovorili su se ranije ove nedelje da Igre ne budu održane od 24. jula do 9. avgusta zbog pandemije koronavirusa. To je dovelo do prvog pomeranja Olimpijskih igara u istoriji, a one će biti održane u proleće ili leto sledeće godine.

Povezano

Japan je do sada investirao 12 miliona dolara u Igre, a predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah nagovestio je da će se ta suma dodatno povećati.

Dodatni troškovi koji će proiaći iz ovog odlaganja su neizbežni“, napisao je Mori u pismu koje je poslato na adrese međunarodnih federacija 33 sporta koji se nalaze u olimpijskom programu, „Odluka o tome ko će snositi troškove i kako će to biti učinjeno će predstavljati veliki izazov“.

Mori je takođe pozvao sve da dogodine na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama pokažu da je ljudska rasa trijumfovala u borbi sa koronavirusom.

Organizacioni komitet Igara je osnovao poseban komitet koji će se bavi pitanjima koje su u vezi sa odlaganjem, među kojima je određivanje novog termina njihovog održavanja i obezbeđenje borilišta.