Odlaganje OI dobro će doći kažnjenim sportistima

Podeli:
Guang Niu, Getty Images News

Sportisti kojima kazne zbog dopinga ističu ove godine, imaće priliku da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Tokiju, koje su odložene za sledeću godinu.

Sportistima kojima je bio zabranjen nastup do 2020. godine, odlaganje Igara omogućiće da se kvalifikuju za Igre koje su pomerene za 2021., budući da su kazne zbog dopinga vezane za vremenski period, a ne takmičenja, izjavio je za Rojters Bret Klotije, čelni čovek Jedinice za zaštitu atletike (AIU).

Prošlog meseca Međunarodni olimpijski komitet i japanska vlada, dogovorili su se da se zbog pandemije koronavirusa Igre u Tokiju odlože za sledeću godinu, a odlaganje Igara dobro je došlo sportistima kojima kazne zbog dopinga ističu ove godine.

Povezano

Kazne koje odredi Svetska antidoping agencija (WADA) određuju se tako da se sportistima zabrane takmičenja za vreme olimpijskog ciklusa, a nedopuštanje nastupa sportistima kojima kazna ističe ove godine, imalo bi pravne posledice.

Standardne kazne za doping su obično četiri godine, što je napravljeno kako bi se uskladilo sa olimpijskim ciklusom. U ovom slučaju nekim kažnjenim sportistima odlaganje Igara u Tokiju će dobro doći. To je nezahvalna situacija, ali i pravno vrlo određena, jer su kazne vezane za vremenski period, a ne određena takmičenja“, rekao je prvi čovjek AIU Bret Klotije.

Zbog uvedenih restriktivnih mera u brojnim zemljama, najveći uticaj pandemije na antidoping agencije je nedostatak redovnih testiranja.

Ograničenja kretanja u velikom broju zemalja uveliko ometaju proces testiranja sportista. Antidoping testovi provode se u više od 100 zemalja sveta, u kojima su sada na snazi restriktivne mere koje se menjaju iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, tako da je normalno funkcionisanje testiranja poremećeno”, rekao je Klotije.