Bah: Odlaganje OI koštaće nas na stotine miliona dolara

Podeli:
Getty images/Atsushi Tomura

Odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana zbog pandemije koronavirusa, uzrokovaće Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) dodatni trošak od „više stotina miliona dolara”, ocenio je u sredu predsednik MOK, Tomas Bah.

Već sada znamo da ćemo imati više stotina miliona dolara troška zbog odlaganja Igara”, rekao je Bah.

Zato je potrebno da ispitamo i razmotrimo sve službe koje angažujemo za te Igre”, dodao je.

MOK će da nastavi svoj operativni i finansijski deo u odloženim Igrama prema ugovoru koji se odnosio na OI 2020. i koji je sklopljen sa našim japanskim partnerima”, naglasio je Bah.

MOK koji raspolaže sa oko milijardu dolara rezervi namenjenih za eventualno odlaganje OI, krajem marta je doneo istorijsku odluku o tome da se Igre u Tokiju zbog koronavirusa ne održe ove, nego sledeće i to od 23. jula do 8. avgusta.

Povezano

Ipak, ako pandemija koronavirusa ne bude pod kontrolom za godinu dana, OI neće biti još jednom odložene i biće otkazane”, upozorio je u utorak šef organizacionog odbora (COJO) Joširo Mori.

Radna grupa koja okuplja MOK i različite partnere, među kojima i COJO, odredila je „prioritete i strategije upravljanja kako bi se osiguralo sprovođenje i uspeh odloženih Igara”, kazao je Bah.

Ti prioriteti se odnose „u prvom redu na stvaranje sigurnog okoliša na zdravstvenom planu za sve učesnike”, dodao je, napominjući kako se MOK oslanja na „savete Svetske zdravstvene organizacije (WHO)”.

Osim toga, Bah je, u trenutku dok niko ne zna kako će da izgleda stvarnost sveta nakon pandemije, najavio i da MOK, koji zapošljava oko 600 ljudi, „trenutno razmatra svoj budžet i svoje prioritete”.