Karlsen ne staje: Još pet elitnih onlajn turnira

Podeli:
Carl Court, Getty Images News

Norvežanin Magnus Karlsen, neprikosnoveni svetski šampion u šahu od 2013. godine, nastavlja sa “šahovskim aktivizmom” u dobva pandemije koronavirusa. Posle uspešno održanog “Karlsen invitejšnal” onlajn turnira, 29-godišnjak najavio je seriju od pet turnira vrednih milion dolara.

Tzv. “Karlsenova turneja” će se održavati od maja do avgusta i praktično će zameniti “Veliku turneju” (Grand tour), koja počinje u Sent Luisu u maju i svoje finale ima u avgustu.

Povezano

Prvi turnir je bio veliki uspeh – osvojio ga je upravo Karlsen, u napetom finalu savladavši američkog šampiona Hikarua Nakamuru, pred oko 114 hiljada internet-gledalaca na sajtu chess24.com.

I predstojeći tunriri, od kojij prvi počinje u utorak 19. maja, ponudiće gledaocima duele najboljih svetskih igrača. Osim Karlsena i Nakamure tu će biti još i svetski broj tri, Kinez Ding Liren i “čudo od deteta” 16-godišnji Iranac Alireza Firuža.

Na sledećim turnirima, koji će se prenositi na istom vebsajtu, važiće mere protiv varanja koje će obezbediti da takmičari ne koriste šahovske kompjutere da im preporuče poteze, a igrači će biti snimani kamerama tokom čitavih duela.

Ostaje da se vidi da li će Karlsenova izuzetno uspešna organizacija turnira ugroziti prevlast svetske organizacje FIDE na neki način u budućnosti.