Nemačkom sportu treba milijardu evra da bi preživeo

Podeli:
Getty Images/Cathrin Mueller

„Nemačkim sportskim klubovima je potrebno oko milijardu evra pomoći da bi preživeli nakon pandemije koronavirusa”, objavio je Olimpijski komitet Nemačke (DOSB).

DOSB je do tog iznosa došao posle nedavnog istraživanja štete u svojih 100 organizacija članica.

Predsednik DOSB, Alfons Horman je u izlaganju sportskoj komisiji nemačkog parlamenta naglasio da 90.000 klubova u zemlji treba najmanje oko 12.000 evra kako bi preživeli krizu uzrokovanu pandemijom Kovida-19. Istovremeno, krovnim sportskim savezima u zemlji potrebno je oko 235 miliona evra dodatne pomoći za pokriće deficita zbog otkazanih utakmica i događaja.

Na pomoć države računa i 255 klubova prve i druge lige u rukometu, košarci, hokeju i odbojci, komentarisao je Frank Štefel iz sportske komisije nemačkog parlamenta.

„Ako država ne podrži profesionalni sport i Lige, sva ova takmičenja više neće postojati u oblicima koje poznajemo”, dodao je Štofel, naglasivši da bi mnogi klubovi mogli da propadnu, ili da proglase bankrot.

Od glavnih takmičenja u Nemačkoj se održava samo fudbalsko prvenstvo, dok je učestvovanje u većini drugih profesionalnih sportskih liga odloženo, ili u potpunosti otkazano.