Olimpijski šampion posle operacije brani zlato u Tokiju

Podeli:
Francois Nel, Getty Images Sport

Olimpijski šampion u gimnastici Elefterios Petrunijas bio je spreman da brani olimpijsko zlato u Tokiju ove godine, ali ga je povreda ramena u tome poremetila. Nakon odlaganja Igara za sledeću godinu, Grk smatra da će mu dodatnih 12 meseci pripreme dobro doći.

Iako je i njegove planove poremetila pandemija virusa korona, trostruki svetski šampion ističe da mu zbog sportskih razloga odlaganje Igara prija.

Postoje dva razloga zbog kojih je to dobro za mene. Prvi je što ću imati više vremena da se pripremim do narednog leta. Drugi je to što će moje dete koje je rođeno u novembru prošle godine moći da prisustvuje tim Igrama, a možda čak i da ih zapamti„, rekao je grčki gimnastičar. 

Povreda mišića ramena poremetila ga je da nastavi niz osvanja medalja na velikim takmičenjima. Kada se probudio nakon operacije, dobio je vesti koje su ga navele da razmišlja o kraju karijere. 

Najbolji lekar za tu vrstu povreda mi je rekao da je morao da mi promeni ugao tetive bicepsa, kao i da postoji šansa da budem spreman za igre 2024. godine, ali i da postoji opcija da se nikada ne vratim u staru formu. Iz Francuske sam tada pozvao trenera i mamu i rekao im da prestajem da se bavim gimnastikom. Bilo je to loše buđenje“, rekao je Grk. 

Ipak, najveću podršku u oporavku pružila mu je supruga, koja je takođe gimnastičarka i koja ima tri učešća na Olimpijskim igrama u karijeri. Šest meseci nakon operacije Petrunijas je mogao da se vrati treninzima, a četiri meseca kasnije je učestvovao na Svetskom prvenstvu u umetničkoj gimnastici u Štutgartu. 

Želim da kompletiram kolekciju još jednim olimpijskim zlatom. Nikada neću zaboraviti koliko je to dobar osećaj. Želim da osetim to ponovo„, rekao je grčki olimpijas.