"Odluka MOK da se kažnjava klečanje krši ljudska prava"

Podeli:
Clive Rose / Staff

Pravilo Međunarodnog olimpijskog komiteta koje navodi da će igrači koji u znak podrške antirasističkim borbama budu klečali biti suočeni sa kaznom ocenjena je kao "kršenje ljudskih prava".

Prema pravilu 50 bilo kakvo ispoljavanje političke, religiozne ili rasne propagande zabranjeno je na olimpijskim borilištima i sportisti zbog toga mogu da budu kažnjeni. MOK je odlukom u januaru potvrdio da se ovo pravilo odnosi i na klečanje koje je među sportistima postalo popularno kao način da se izrazi neslaganje sa režimom i podrška različitim pokretima.

Udruženje „Global Athlete“ navelo je da je ovo pravilo, praćeno navedenom odlukom, „jasno kršenje ljudskih prava“.

U saopštenju koje je udruženje objavilo navodi se, između ostalog:

„Međunarodni olimpijski komitet i Paraolimpijski komitet svojim navodima da će sportisti zbog klečanji biti kažnjavani je klasično kršenje ljudiskih prava. Sportisti širom sveta su šokirani ovom odlukom i zahtevaju njenu izmenu“.

Pritisci na MOK pojačani su nakon ubistva Džordža Flojda u SAD koje je pokrenulo lavinu protseta i dalo na snazi pokretu „Black Lives Matter“.

MOK je odgovorio saopštenjem u kome je navedeno da sportisti mogu da odluče kako da najbolje podrže olimpisjke vrednosti na dostojanstven način.