Kouts: OI u Tokiju će se održati „sa ili bez Kovida”

Podeli:
Getty Images/Christopher Jue

Olimpijske igre u Tokiju, koje su odložene za 2021. zbog pandemije koronavirusa, održaće se sledeće godine i biće one „koje su pobedile Kovid”, izjavio je potpredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Džon Kouts.

Australijanac, koji je ujedno i predsednik koordinacionog odbora MOK za Igre 2020, rekao je i da će se Igre u Tokiju održati „sa ili bez” koronavirusa, te da će „početi 23. jula sledeće godine”.

„To će biti Igre koje su pobedile Kovid, svetlo na kraju tunela”, rekao je Kouts.

Tema tih Olimpijskih igara biće „obnova nakon uništenja kojeg je uzrokovao cunami”, dodao je Kouts, podsećajući na zemljotres i cunami, koji su razorili severoistočni deo Japana 2011. godine.

Olimpijske igre, do ove godine, bile su otkazane samo za vreme rata.

Trebalo je da počnu 24. jula, ali su organizatori u martu doneli istorijsku odluku da ih, zbog pandemije koronavirusa, odlože za leto 2021.

Japanske vlasti su tada, kao i Međunarodni olimpijski komitet, jasno stavili do znanja da ne žele da Igre budu odložene još jednom.

Granice Japana su trenutno zatvorene za turiste, a brojni stručnjaci sumnjaju da će pandemija biti pod kontrolom do sledećeg leta.

Prema nekoliko nedavno sprovedenih anketa javnog mnjenja, većina Japanaca želi novo odlaganje OI, ili njihovo potpuno otkazivanje.

Reuters, POOL New

Kouts je naglasio da japanska vlada „nije u potpunosti odustala” od Igara nakon odlaganja, iako to predstavlja „ogroman zadatak”.

Pre Kovida, predsednik MOK, Tomas Bah je izjavio da su to najbolje pripremljene Igre koje smo do sada imali priliku da vidimo, sva su borilišta i lokaliteti bili gotovo završeni, a sada su potpuno završeni. Olimpijsko selo je neverojatno, sve je u najboljem redu”, istakao je.

Povezano

Odložene su za godinu dana, što predstavlja ogroman zadatak u smislu osiguravanja svih borilišta”, dodao je Kouts.

Pojasnio je i to, da je potrebno ponovno obaviti pregovore i potpisati ugovore sa partnerima i hotelima, dok bi angažmani sponzora trebalo da budu produženi na godinu dana, kao i sva televizijska prava.

Veliki deo tih zadataka je u toku, ili su već izvršeni, a oformljena je i radna grupa koja treba da razmotri različite moguće scenarije za 2021. godinu”, rekao je Kouts.

Pitanje broja gledalaca, kojima bi bilo dopušteno da prate olimpijska takmičenja, kao i svečanosti otvaranja i zatvaranja, takođe se razmatra.

Ta radna grupa, koju čine japanski službenici i predstavnici MOK, sastala se prvi put prošle nedelje.

Njihov je zadatak sada da razmotre sve protivmere koje su potrebne da se Igre održe”, zaključio je Kouts, dodajući da je u proces pripreme da se odložene OI ipak održe, uključeno ukupno 206 grupa.

Reuters, Issei Kato