Svečano otvorene MI u Mersinu

Svečanom ceremonijom na „Mersin“ stadionu otvorene su 17. Mediteranske igre koje će se u narednih deset dana odigrati u turskom gradu Mersinu. Svečana ceremonija otvaranja počela je vatrometom sa krova stadiona „Mersin“, a nakon prvih reči dobrodošlice na stadion je uneta zastava zemlje domaćina, a potom i zastava Međunarodng komiteta Mediterasnkih igara. U svečanom defileu 24 nacije, zastavu Srbije nosila je olimpijska vicešampionka iz Londona Ivana Maksimović.

Sportistima i gledaocima se najpre obratio predsednik Organizacionog komiteta Mediteranskih igara u Mersinu i ujedno Ministar Omladine i sporta u Turskoj Suat Kilicm, a onda i predsednik Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (MKMI) Amar Adadi.

Gost na svečanom otvaranju bio je i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog, koji se zahvalio domaćinu i organizatoru, a sportistima poželeo da u narednim danima, na najbolji mogući, predstave svoje zemlje, porodice i sebe lično, ali da ne zaborave da je najvažnije da u svakom trentutku budu fer plej takmičari.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan poželeo je svima dobrodošlicu u Tursku i grad Mersin i osvrnuo se na kratak period u kojem su organizovane ove Igre.

– Iako je uloga domaćina najpre dodeljene Grčkoj, rado smo preuzeli organizaciju ovog takmičenja i za samo 18 meseci uspeli da spremni dočekao naše goste. Nadam se da će nam se ispuniti i ta želja da vas sve dočekamo i ugostimo i na najvećoj svetskoj smotri sporta Olimpijskim igrama u Istanbulu 2020. godine – poručio je Erdogan.

Posle zvaničnih obraćanja i polaganja zakletvi od strane sportista, sudija i volontera usledio je multimedijalni spektakl i bogat kulturno zabavni program, praćen svetlosnim i zvučnim efektima, koji je okončan velikim vatrometom.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Mediteranskih igara prisustvovali su i potpredsednik i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Paspalj i Đorđe Višacki. Srbiju će na Mediteranskim igrama u Mersinu predstavljati 151 sportista u ukupno 23 sporta.

(Foto:Olimpijski komitet Srbije)

Author: Sportal.rs