MOK: Olimpijske igre ne mogu da spreče ratove

Pool, Getty Images

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u odbrani svog plana kojim pokušava da pronađe način za učešće ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine navodi kako najveći svetski sportski događaj ne bi smeo da izaziva podele i isključuje sportiste.

„Olimpijske igre ne mogu da spreče ratove i sukobe i ne mogu da upućuje na sve političke i društvene izazove našeg sveta. Rat u Ukrajini je u domenu politike, a Olimpijske igre mogu biti svetski primjer gde bi svi poštovali ista pravila i jedni druge. One mogu da otvore vrata dijalogu i građenju mira na način na koji podele ne mogu.

povezane vesti

Naša misija je uvek bila da promovišemo mir putem sporta. MOK ostaje posvećen toj misiji i ujedinjavanju celog sveta u mirnom takmičenju. Za izgradnju mira potreban je dijalog, takmičanje u kojem se poštuje Olimpijska povelja može da posluži kao katalizator za razgovor, što je uvek prvi korak ka ostvarenju mira“, objavio je MOK.

Pošto je MOK izneo plan prema kojem bi se ruskim i beloruskim sportistima omogućilo ispunjavanje norme za učešće u Parizu kroz azijske kvalifikacije, jer im je zabranjeno učešće u evropskim takmičenje zbog ruskog napada na Ukrajinu. Plan su oštro kritikovale mnoge evropske zemlje kao i SAD, Kanada i Australija.

U ponedjeljak se više od 30 zemalja, među kojima su i SAD, Velika Britanija i Francuska, založilo za zabranu učešća ruskim i beloruskim sportista u međunarodnim takmičenjima, a Ukrajina je zapretila bojkotom Igara u Parizu ako se omogući učešće Rusima.

Komentari

Vaš komentar