Olimpijski plamen prošao kroz pust park u Osaki

Podeli:
Olimpijski plamen
AP Photo/Hiro Komae

Štafeta sa olimpijskim plamenom započela je prolazak kroz gusto naseljenu zapadnu prefekturu Osaka, ali bez prisustva gledalaca, na skraćenim maršrutama i bez prolaska javnim putevima.

Put baklje u takvim uslovima, sprovodi se prvi put u istoriji olimpizma, i to na zahtev lokalnih vlasti, zabrinutih zbog pretnje od povećanja zaraze koronavirusom”, saopštio je organizacioni komitet predstojećih letnjih Igara u Tokiju.

Štafeta je u Osaki organizovana u velikom lokalnom parku i svaka etapa bila je duga 200 metara. Nosioci baklje mogli su sa sobom da povedu najviše četiri člana porodice ili prijatelja. Štafetu će uglavnom nositi poznati japanski umetnici i sportisti koji žive u Osaki. Cela manifestacija trajaće dva dana.

Olimpijski plamen I
AP Photo/Hiro Komae

 

Inače, ranije ja japanska vlada, na zahtev lokalnih vlasti, uvela pojačane mere za borbu protiv širenja KOVID-19 u Osaki. Kao rezultat toga, stanovništvo prefekture koja ima više od 19 miliona ljudi, poziva se da ne napušta domove i da izbegava mesta gde su gužve, kad god je to moguće.

Štafeta olimpijske baklje krenula je kroz Japan 25. marta, u fudbalskom trening centru u prefekturi Fukušima. Trajaće 121 dan i proći će kroz svih 859 opština u 47 prefektura Japana. Očekuje se da će oko 10.000 ljudi učestvovati u štafeti.

Olimpijske igre trebalo je da se održe od 24. jula do 9. avgusta prošle godine, ali su zbog globalne pandemije koronavirusa odložene za period od 23. jula do 8. avgusta 2021.

Komentari

Vaš komentar