Ukrajinci žestoko: Olimpijski komitet promoviše genocid

Quinn Rooney/Getty Images

Ukrajinsko predsedništvo optužilo je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da je "promoter rata i genocida" jer razmatra mogućnost da odobri ruskim sportistima učešće na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu pod neutralnom zastavom.

„MOK je promoter rata, ubistava i razaranja. MOK srećno gleda Rusiju kako uništava Ukrajinu, a zatim nudi Rusiji platformu za promociju genocida nad Ukrajincima“ napisao je na svom Tviter nalogu savetnik predsednika Mihailo Podoliak, posebno ciljajući na Tomasa Baha, predsednika MOK-a.

povezane vesti

„Očito je da novac kojim se kupuje olimpijsko licemerje ne miriše na ukrajinsku krv. Zar ne, gospodine Bah?“ dodao je.

Ukrajina je od febuara 2022. pod ruskim napadom, a službeni Kijev zahteva da se sportistima iz Rusije i Belorusije, saveznice Kremlja, zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Međutim. MOK je u sredu rekao da „razmatra“ mogućnost da im se dopusti učešće pod neutralnom zastavom, dok su Rusi i Belorusi isključeni iz većine međunarodnih takmičenja od početka invazije.

Ovi predlozi su izazvali bes Ukrajinaca. Predsednik Volodimir Zelenski je osudio „licemerje“ MOK-a i pozvao Tomasa Baha da poseti Bahmut, jedno od žarišta u ratu sa Rusijom.

Zelenski je u svom dnevnom obraćanju u nedelju rekao da je o tome napisao pismo francuskom predsedniku Emmanuelu Macronu.

„Olimpizam i terorističke države ne idu ruku pod ruku“, rekao je Zelenski,  a ukrajinski ministar sporta zapretio je da će možda Ukrajinci bojkotovati Olimpijske igre 2024.

 

Komentari

Vaš komentar