Zabranjeni protesti sportistima tokom Olimpijskih igara

Podeli:
BLM
xAndrewxAleksx PMI-3549-0020

Sportistima će biti zabranjeno da izražavaju proteste na pobedničkim postoljima i sportskim terenima na Olimpijskim igrama u Tokiju i Zimskim igrama u Pekingu, saopštio je u četvrtak Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Više od dve trećine anketiranih sportista (u anketi učestvovalo njih 3.547) smatralo je da „nije prikladno demonstrirati, ili izražavati svoje stajalište” na postolju, na terenu ili na službenim svečanostima, dodaje MOK.

Ova preporuka sledi pravilo Olimpijske povelje, koje zabranjuje bilo kakvu „političku, versku, ili rasnu manifestaciju ili propagandu” na olimpijskim takmičenjima.

Postupci poput onih američkih sportista Džona Karlosa i Tomija Smita – koji su podigli šake na OI u Meksiku 1968. godine, podržavajući pokret „Crna sila” – mogli bi da budu kažnjeni.

Povezane vesti

Većina sportista koji su učestvovali u anketi ne misle da je prikladno izražavati lične stavove tokom svečanosti otvaranja, na postolju, ili na sportskom terenu”, stoji u saopštenju MOK.

Učesnici ankete smatraju da je prikladno da sportisti izražavaju svoja mišljenja u medijima, na konferencijama za novinare i u mešovitim područjima”, dodaje MOK.

Među ostalim preporukama koje je usvojio Izvršni odbor, olimpijska zakletva biće prilagođena tako da će obećavati koheziju i nediskriminaciju, a odeća sportista obeležena rečima, kao što su „mir”, „solidarnost” i „jednakost”.

Povezane vesti

Odluka o zabrani bilo kojeg oblika protesta sportista mogla bi da izazove negodovanje nakon protestnih pokreta u nekoliko sportova, u znak potpore podrške „Black Lives Matter”.

Američki olimpijski i paraolimpijski odbor (USOPC) objavio je krajem marta da će sportisti koji učestvuju na Igrama u Tokiju biti slobodni da podignu šake, ili kleknu tokom državne himne, podržavajući napore borbe za rasnu jednakost i pravdu.

Kina, koja će u februaru biti domaćin Zimskih igara u Pekingu, suočava se sa pozivima na bojkot zbog represije nad Ujgurima u svojoj provinciji Sinjijang i ograničenja sloboda u Hong Kongu.

Komentari

Vaš komentar