Hikaru se vratio posle 27 meseci: Osvojio FIDE GP u Berlinu

Hikaru Nakamura
PIOTR KUCZA FOTOPYK NEWSPIX.PL --- Newspix.pl 211226PYK0034 via Guliver

Američki velemajstor Hikaru Nakamura osvojio je prvi deo FIDE gran pri turnira – 34-godišnjak je u finalu takmičenja u Berlinu pobedio još jednog predstavnika SAD – Levona Aronijana, rođenog Jermena.

Nakamura i Aronijan su dva puta u finalu remizirali u klasičnom šahu, pa su kao taj-brejk odigrane dve partije u ubrzanom šahu, a igrač rođen u Japanu bolje se snašao u kasnijim fazama ubrzanih partija i dobio obe.

FIDE Gran pri:

Ovom pobedom Nakamura, koji je veoma poznat i kao internet ličnost i strimer šaha, stigao je do novčane nagrade od 24 hiljade evra, ali i 13 gran pri poena.

Poslednji put kada je Nakamura u zvaničnom meču na tabli odigrao partiju klasičnog šaha bio je novembar 2019. godine, kada ga je u Hamburgu porazio nekadašnji svetski šampion Bugarin – Veselin Topalov. Nakamura se vratio „uživo“ mečevima na Svetskom prvenstvu u ubrzanom i brzopoteznom šahu krajem 2021. godine u Varšavi, ali je u Berlinu prvi put posle dugih 27 meseci demonstrirao da je i dalje i te kako opasan u klasičnom šahu. Nakamura je u Berlin došao tek pošto je dobio specijalnu pozivnicu za GP.

Pauzu dužu od dve godine Nakamura je iskoristio da prakitčno postane internet-senzacije i etablira se kao lice velikog uzleta u popularnosti koji šah u proteklom periodu uživa. Njegovi kanali na platformama jutjub i tvič neki su od najpopularnijih u svetu ovog sporta.

„Imao sam sreće na startu turnira jer sam bio u lakšoj grupi. Mislim da se sada promenilo to što više ne paničim kada se nažem u težim pozicijama“, izjavio je posle pobede Hikaru Nakamura, petostruki šampion SAD.

Posle Berlina FIDE Gran pri se seli u Beograd, gde će se od 28. februara do 14. marta takmičiti neki od najvećih igrača današnjice, a takmičenje će se održati u novobeogradskom hotelu „Kraun Plaza“. Najbolji takmičari sa prvog turnira u Berlinu i drugog u Beogradu nastupiće na konačnom turniru u Berlinu, koji će početi 21. marta i trajati do četvrtog aprila.

FIDE GP je prestižan šahovski turnir, poslednji kvalifikacioni za Turnir kandidata. Dvojica najuspešnijih šahista, oni koji ostvare najbolje rezultate posle tri turnira, imaće direktnu priliku da se na Turniu kandidata bore za mesto izazivača za titulu svetskog prvaka 2023. godine.

Na FIDE Gran priju 2019. godine, poslednjem do sada održanom, prvo mesto osvojio je Aleksandar Griščuk, a drugi je bio njegov sunarodnik Jan Nepomnjaščij, koji je potom posle sjajnih nastupa na Turniru kandidata došao do prilike da se bori za titulu svetskog prvaka protiv Magnusa Karlsena. Međutim, Norvežanin je krajem 2021. godine ubedljivo slavio u Dubaiju i odbranio tron.

Komentari

Vaš komentar