Karlsen objasnio zašto ne igra: Sumnjam da Niman vara!

Pojedinačni sportovi 26. sep 202223:566 komentara
Podeli:
Magnus Karlsen
xSrixLoganathanx via Guliver

Svetski prvak i jedan od najboljih šahista u istoriji Magnus Karlsen prethodnih nedelja našao se u centru skandala – povukao se sa turnira Sinkefild kup posle partije koju je odigrao protiv Amerikanca Hansa Nimana. Jednu nedelju kasnije, Niman mu je bio rival na turniru „Champions Chess Tour“, a Norvežanin je partiju predao posle prvog poteza.

Šahovska zajednica je pretpostavljala da je razlog za Karlsenovo povlačenje u dva navrata bila sumnja da Niman ne igra po pravilima, naročito pošto je Amerikanac i sam priznao da je svojevremeno nepošteno dolazio do pobeda.

Povezano:

Niman je rekao da je u periodu od svoje 12. do 16. godine na platformi chess.com varao u nekim partijama, kao i da mu je žao zbog toga, ali Karlsen veruje da je varanja bilo u mnogo većoj meri.

„Znam da su neki moji postupci frustrirali šahovsku zajednicu, ali i ja sam frustriran. Želim da igram šah, da nastavim da se bavim šahom na najvećim svetskim turnirima. Varanje u šahu predstavlja egzistencijalnu pretnju našoj igri i smatram da organizatori šahovskih takmičenja moraju da pojačaju bezbednosne mere i metode detekcije varanja. Kada sam video da je Niman pozvan na Sinkefeld kup 2022, mislio sam da treba da se povučem i pre početka turnira“, stoji u zvaničnom Karlsenovom saopštenju.

„Verujem da se Niman služio nedozvoljenim sredstvima mnogo više i mnogo kasnije nego što je to javno priznao. Kada igra šah na tabli njegov napredak je neobičan. Tokom naše partije na spomenutom turniru imao sam utisak da uopšte nije napet ili da se čak uopšte koncentriše na igru dok me je nadigravao crnim figurama, što može da pođe za rukom malom broju igrača. Moramo da uradimo nešto kako bismo stali na put varanju. Što se mene tiče, ne želim da igram protiv onih koji su varali u prošlosti jer ne znam za šta su sposobni u budućnosti“, nastavio je Norvežanin.

„Postoje još neke stvari koje bih želeo da kažem, ali sam ograničen u tome bez eksplicitne dozvole Nimana da govorim otvoreno. Zasad sam mogao da govorim samo postupcima, a oni su jasno poručili da ne želim da igram protiv Nimana. Nadam se da će istina isplivati, šta god ona bila“, završio je Karlsen.

I dalje nije poznato da li Karlsen ima čvrste dokaze da je 19-godišnjak iz San Franciska varao.

Magnus Karlsen je petostruki svetski prvak, trenutno i dalje drži tu titulu, mada je javno poručio da je više neće braniti usled nedostatka motivacije. Pobednik Turnira kandidata Jan Nepomnjaščij iz Rusije će, prema trenutnoj situaciji, igrati protiv Kineza Dinga Lirena za zvanje svetskog prvaka. Pobednik tog turnira tradicionalno dobija status izazivača za svetsku titulu.

Karlsen je ubedljivo pobedio popularnog „Nepoa“ krajem 2021. godine, a pre toga je u mečevima za naslov svetskog šampiona bio bolji od Visvanatana Ananda, Fabija Karuane i Segeja Karjakina.

Komentari

Vaš komentar