Karlsen se naljutio posle poraza: Pravila su idiotska!

Pojedinačni sportovi 29. dec. 202117:06 > 20:413 komentara
Podeli:
Magnus Karlsen
JACEK PRONDZYNSKI FOTOPYK NEWSPIX.PL --- Newspix.pl 211228JAC054 via Guliver

Uzbekistanski velemajstor Nodirbek Abdusatorov (17) novi je prvak sveta u brzopoteznom šahu – on je u finalu turnira u Varšavi posle velike drame pobedio Rusa Jana Nepomnjaščeg i došao do najvećeg uspeha u karijeri. Na trećoj poziciji našao se petostruki prvak sveta u klasičnom šahu – Magnus Karlsen, a posle turnira Norvežanin je izrazio frustraciju pravilima FIDE koja su ga ostavila bez prilike da se bori za trofej.

Karlsen više nije vlasnik svih prestižnih titula u svetskom šahu jer je izgubio titulu prvaka planete u brzopoteznom šahu, koju je 2019. godine osvojio u Moskvi, kada je u finalu pobedio Alirezu Firudžu. U 2020. zbog pandemije prvenstvo nije održano.

SP u brzopoteznom šahu:

U Varšavi su posle 13 rundi po 9 bodova imali Karlsen, Abdusatorov, Nepomnjašči i Fabijano Karuana, pa su o prvaku su odlučivala dvojica sa najboljom statistikom (Abdusatorov i Nepomnjašči).

To pravilo je potpuno idiotsko. Trebalo bi da bude ovako – ili svi igrači sa jednakim brojem poena idu u doigravanje ili da ne ide niko. Prava je šteta što sam izgubio priliku da se borim za titulu na osnovu statistike. Pre par godina pravila nisu bila takva. Naravno, znao sam pravila pre turnira, ali mislim da ne bi trebalo sve da bude na igračima. Ne treba samo mi da ukazujemo na to da je sistem veoma, veoma loš. Kada se igrači sa istim brojem bodova bore za finale, onda svi treba da imaju istu šansu. Sve ostalo je jednostavno pogrešno. FIDE (Svetska šahovska federacija) mora da bude strožom kontrolom, a svestan sam da je u tome krivica i moja. Rukovodioci FIDE su za****li ovom prilikom. Sve na stranu, Nodirbek je ostvario fantastičan uspeh i čestitam mu“, izjavio je Magnus Karlsen.

U ženskoj konkurenciji nova šampionka je Aleksandra Kostenjuk iz Rusije. Pravila brzopoteznog šaha nalažu da svaki takmičar ima 15 minuta na satu za poteze, uz dodatnih 10 sekundi koje dobija za svaki napravljeni potez. U sredu u Varšavi počinje i prvenstvo u munjevitom (blitz) šahu u kojem takmičari imaju po tri minuta na satu. Karlsen će i u tom nadmetanju braniti titulu.

Komentari

Vaš komentar