Katastrofa Kasparova: 14 poraza, jedan u samo 7 poteza!

Pojedinačni sportovi 16. jul. 20219:338 komentara
Podeli:
Gari Kasparov
Photo by Howard Boylan/Getty Images

Gari Kasparov, po mišljenju mnogih najveći šahista svih vremena, pretrpeo je jedan od najtežih poraza u karijeri.

Rus, koji ima 58 godina, vratio se pred tablu u Zagrebu, u okviru Grand Chess Tour, ali je dobio samo jednu partiju, uz tri remija i 14 poraza.

Kasparov je bio u zenitu od ranih osamdesetih od ranih dvehiljaditih, a u Zagrebu se igrao petominutni blic, što je format u kojem je Kasparov ranije bio superioran. Međutim, sada su mu otvaranja bila zastarela, nije dobro koristio sat, tako da su neki porazi došli kao direktna ili indirektna posledica toga što mu je isteklo vreme.

Od Šaka Mamedijarova izgbuio je u samo sedam poteza, što je najkraći poraz nekog nekadašnjeg šampiona u istoriji. Jednom je Višvanatan Anand izgubio u šest poteza, ali godinama pre nego što je postao prvak. Sada je Indijac dvaput dobio Kasparova u Zagrebu.

„Verovatno je trebalo da se bolje spremim, ali problem je u prelazu s jedne stvari na drugu, potpuno različitu, Držim govor o sajber bezbednosti ili govorim o disidentima u Iranu, a onda igram s ovim momcima. Oni su najbolji, to je njihov posao. Stvari su mogle da budu bolje prvog dana. Šokiran sam“, rekao je Kasparov.

Rus će u septembru nastupiti u Sent Luisu, videćemo da li će dotad biti bolje.

Komentari

Vaš komentar