Magnus odložio „lov“ na istorijskih 2.900

Magnus Karlsen
BB200130JL013 via Guliver

Najbolji šahista sveta Magnus Karlsen vlasnik je najvišeg Elo rejtinga u istoriji – 2.882. Tokom godina 31-godišnji Norvežanin nije krio ambiciju da dođe i do 2.900, ali zasad mu to nije prioritet, rekao je medijima.

Velemajstor iz Tensberga trenutno učestvuje na prestižnom “Tata Stel” turniru u holandskom gradiću Vejk an Zeu i na popularnom “Šahovskom Vimbldonu” bori se za devetu titulu.

Šah:

Ipak, što se rejtinga od 2.900 elo poena tiče, nije mu se primakao ništa dalje nego što je to bio slučaj početkom 2022. godine.

“Rekao bih da igram prilično dobro, ali mi se rejting i dalje kreće oko 2.860. Sumnjam da sam nešto bolji ili lošiji u odnosu na prethodne turnire koje sam igrao u klasičnom šahu. Taj cilj, dostizanje 2.900, zapravo je način da se motivišem da budem u odličnoj formi kada igram klasični šah”, rekao je Magnus Karlsen.

“Zasad sam malo odložio taj cilj, posvetiću mu se ako mu se približim”, poručio je čovek koji je najbolje rangirani šahista sveta od 2011. godine.

Krajem 2021. godine Karlsen je potvrdio koliko je kompletan i osvojio je titule svetskog šampiona u ubrzanom i brzopoteznom šahu. Norvežanin je i dalje aktuelni prvak sveta u klasičnom šahu, ali je zvanično potvrdio da se više neće takmičiti za svetske titule u tom formatu usled nedostatka motiva.

Magnus je tu titulu, koju je držao od 2013. godine, upraznio usled nedostatka motivacije. On je u pet navrata pobeđivao u mečevima za naslov najboljeg na svetu u klasičnom šahu, a poslednji put je bio bolji od Rusa Jana Nepomnjaščeg krajem 2021. godine.

Nepomnjašči je ponovo pobedio na Turniru kandidata, pa će se za titulu novog prvaka planete boriti sa Kinezom Dingom Lirenom.

Komentari

Vaš komentar