Olimpijska šampionka proslavila 100. rođendan

Podeli:
Agneš Keleti
Al Bello Getty Images

Višestruka olimpijska šampionka u gimnastici Agneš Keleti proslavlja u subotu svoj 100. rođendan.

Keleti je sa svojih 100 godina postala najstariji živi olimpijski šampion, a Mađarskoj je sa Igara donela pet zlatnih medalja, tri srebrne i dve bronzane.

Mađarica jevrejskog porekla je u Melburnu 1956. sa 35 godina postala najstarija gimnastičarka koja je osvojila zlato na Igrama.

Keleti je gimnastikom počela da se bavi sa četiri godine u „VAC“ sportskom klubu, jedinom jevrejskom sportskom udruženju u Budimpešti. Sa 16 godina osvojila je prvu nacionalnu titulu, a zatim je osvojila još devet. Bilo je skoro sigurno da će se 1940. naći u olimpijskom timu Mađarske na Igrama u Tokiju. Međutim, Drugi svetski rat je te planove poremetio, kao i planove za Igre četiri godine kasnije. Agneš je 1948. bila zamena u timu Mađarske.

Ipak, rat je doneo mnogo ozbiljnije probleme za Agneš i njenu porodicu. Dok se Mađarska sa Nemačkom i Italijom kao deo Sila osovine borila u Drugom svetskom ratu, Keleti je bila izbačena iz svog gimnastičkog kluba jer je Jevrejka i bila je primorana da se sakrije sa porodicom u kući na selu.

Među onima koji su joj čestitali 100. rođendan bio je i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

„Iskrene čestitke i najbolje želje! Vaša priča je inspirativna. Pokazali ste snagu, odlučnost i hrabrost da prevaziđete tragediju rata. To su odlike velikog olimpijskog šampiona. Kao olimpijac vam kažem da je vaših 10 medalja, od toga pet zlatnih, zaista neverovatno„, rekao je Bah.

Komentari

Vaš komentar